• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojska Srbije u novim uniformama: Evo kako sada izgledaju NAŠE SNAGE! VIDEO

Autor Ivan Pavlović Izvor Tanjug

Vojska Srbije se oprema, Vojska Srbije se naoružava, ali pre svega i na prvom mestu vodi računa o svim onim potrebama koje ima njen pripadnik, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je danas u Domu Garde, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prezentaciji novih uniformi za pripadnike Vojske Srbije.

"Nikada u istoriji Vojske Srbije nismo imali veći broj kompleta uniformi. Nikada nismo imali ovako dizajnirane uniforme. Nikada za sebe nismo mogli da kažemo da se ne razlikujemo ni od jedne moderne vojske na svetu. Svaki pripadnik Vojske Srbije, od pripadnika pešadijskih jedinica do pripadnika specijalnih brigada, ima uniformu prilagođenu njemu, njegovim potrebama - uniformu koju su nadležni dizajnirali upravo na osnovu njihovih potreba", poručio je Vulin,, saopštilo je resorno ministarstvo.

On ističe da je vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić tražio da se uvedu i letnja čizma i vojnička cipela i da svaki vojnik mora da ima najmanje dva kompleta različitih čizama.

"To naređenje je izvršeno. Svaki pripadnik Vojske Srbije ima najmanje dva kompleta uniforme M-10, jedan komplet uniforme M-93, najmanje jedan par letnjih čizama, jedan par zimskih čizama, jedan par cipela, a ako je pripadnik neke od specijalnih jedinica ima i posebne komplete i posebne uniforme", naglasio je Vulin, dodavši da Vojska Srbije nema razloga da se stidi pred ma kojom drugom vojskom, jer svaki njen pripadnik može za sebe da kaže da je opremljen baš onako kao što zaslužuje - najbolje.

Prema rečima potpukovnika Milana Kulića iz Sektora za materijalne resurse, razvoj vojnih uniformi i opreme za vojsku je stalan i konstantan zadatak, pri čijem izvršenju se vodi računa da se ispune svi taktičko-tehnički zahtevi korisnika odeće i opreme koja se uvodi u upotrebu. Govoreći o novim uniformama potpukovnik Kulić poručuje da su odabrana rešenja aktuelna, dobra i savremena.

"Primenjene tehnologije odgovaraju aktuelnom trenutku. Stepen zaštite korisnika - od maskirne zaštite do zaštite tela od uticaja okoline, toplote, hladnoće i svega ostalog radi obezbeđenja optimalnih uslova za izvršenje zadataka je takav da možemo da budemo zadovoljni u smislu trenutno postignutog stanja", rekao je on.

On je dodao da poboljšanja koja postojen i koja još slede je ono čime treba postići pozitivan rezultat, a to je da korisnici budu zadovoljni uniformom i ponosni na nju gde god se pojave i što je osnovni zadatak - da se u njoj fiziološki dobro osećaju i da bude korisna za svoju namenu,

Potpukovnik Drago Kurćubić iz Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije ističe da su u izradi četiri nove varijante uniforme za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice Vojske Srbije po prvi put bili uključeni i sami korisnici, čija su iskustva implementirana u nova rešenja.

"Danas samo mogli da vidimo uniformu za izviđačke, diverzantske i padobranske jedinice koja ima 26 delova u svom kompletu. Ovaj komplet razvila je domaća industrija, a u izradi su prvi put učestvovali izviđači, diverzanti i padobranci sa svojim iskustvima. Koristili su se savremeni materijali, koji se mogu naći na svetskom tržištu, ne samo na našem i koristila su se sva rešenja, što svetska, što naša", rekao je Kurćubić.

  Naglasio je da su novi modeli uniformi pokazali odlične rezultate kako u laboratoriji, tako i na terenu, kao i da će se nastaviti sa praćenjem trendova, kako bi svaki sledeći model uniforme bio još bolji.

Potpukovnik Vladimir Ušljebrka iz Uprave vojne policije ističe da se nova uniforma namenjena pripadnicima Vojne policije M-19, sastoji od 28 delova i da, takođe, ima četiri varijante, u zavisnosti od vrste i uslova zadataka.

"Uniforma M-19 namenjena je za izvršavanje svih vojno-policijskih zadataka koji proizlaze iz zakonom definisanih poslova vojne policije. Ova uniforma ima ukupno 28 delova u kompletu i namenjena je za rad u svim zemljišnim i vremenskim uslovima. Ovde imamo predstavljene četiri varijante jedne iste uniforme - tri su neborbene i jedna je borbena varijanta", precizirao je potpukovnik Ušljebrka. Objasnio je im da neborbene varijante uniforme podrazumevaju modele za letnji, zimski i prelazni period, a da se borbena varijanta kombinuje sa kompletom zaštitne opreme i oružja.

Današnjoj prezentaciju novih uniformi prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Pročitajte i ovo


Inicijalizacija u toku...

Komentari 61

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borac

@Kaco. Nije meni glavni problem bio spavanje (nego takvi kao ti to neće da vide) , meni je glavni problem to što se vojnici razbole ako nemaju odgovarajuću opremu (a i oni su nečija deca jel`— a da znaš i ti i svi — i najmlađi vojnik će se razboleti usled nedostatka prave opreme. A za moje vojevanje nebrini se, imam ja toga — znao sam dvojicu koji su u mome mestu bili kao neke face pre rata, a kad zapuca ono oni dve najveće kukavice — jedan svaki dan pijan a drugi unezveren i glumi bolest da ga puste. (Rekao bih da si i ti takav).

Borac

Bio sam u vojski za vreme bombardovanja na Severu. Spavali smo prvih dana u novoizgrađenim praznim kućama. Sami smo našli neke palete i prazne kartonske kutije da bi smo imali na čemu ležati. Osetio sam hladnoću betona, ono što se kaže `uvlači ti se u kosti. Po prvi put me zabolelo koleno a kad se sve završilo ja od hladnoće betona i uskih čizama nisam mogao hodati. Da smo imali vreće za spavanje u kojima se može ležati i na minus 40 C, što ima američka i ruska vojska e to bi bilo nešto. To je prava stvar pa onda sve ostalo. Bolestan čovek nije više vojnik on je bolestan čovek, a zdrav vojnik će oružje oteti i od neprijatelja ako ga nema. Ovo je poziv Vrhovnoj komandi da razmisli o ovome!

Kaco

@Borac Kakav si ti to vojnik kad ti je glavna tema u ratu, spavanje. Dok si ti spavao na euro paleti , neko je bio u vodi do pupka. Mene brine prosecna starost vojnika, to je problem, a ostalo sredice se

 Društvo - Srbija - Vojska - Vojska Srbije u novim uniformama