Prvi dan završnog ispita za male maturante je završen i stiče se utisak da su roditelji pod većim stresom od dece kao i da su deca relativno dobro pripremljena i pored vanredne situacije u kojoj su se našla zbog epidemije korona virusa, vanrednog stanja i učenja na daljinu.

"Kao da sam ja polagao. Žao mi je što su deca morala da polažu pod ovakvim okolnostima. Poslednjih par meseci za njih nije bilo lako ni normalno", rekao je za MONDO otac jedne beogradske učenice koja bi da se upiše u gimnaziju.

Njegova ćerka kaže da je očekivala da će biti malo lakše, ali da se dobro pripremila i da je zadovoljna kako je uradila test.

Pomoglo joj je i to što je na polaganju dežurna bila i profesorka iz njene škole pa su imali neko poznato lice.

Najteže joj je, kaže, pala analiza teksta jer je ona više "prirodnjak".

Plan za danas joj je da malo "izbleji sa društvom" pa da se odmori pred sutrašnji test iz matematike.

Anketa

Deco, da li vam je test bio težak?

"Ja se osećam kao da mi neko ugrožava dete totalno loše režiranom predstavom ispita. Uopšte mi nije bitno kako će da uradi, žao mi je što se toliko sekira i sebi propisuje velike zahteve. Deca su pod tremom pa prave glupe greške. Za njih je sve ovo dosta dramatično", kaže mama druge devojčice.

Njena ćerka, koja bi takođe da upiše gimnaziju, ali društveni smer, je za MONDO rekla joj je bilo dosta teško i da je u početku imala tremu, ali da je posle radila kao da je u pitanju običan kontrolni.

Dodaje da za dva pitanja nije sigurna da li ih je dobro uradila.

"Ako bude bilo sreće, imaću 15-16 poena", rekao je momak koji je polgao za upis u gimnaziju. "Idemo dalje", dodao je on na šta mu je otac poručio: "Drvo Art je uvek opcija".

Iz Ministarstva obrazovanja kažu da se preliminarni rezultati završnog testa za osnovce očekuju u utorak, 23.juna.

U 8 ujutru će, navode iz ministarstva, biti objavljeni rezultati, a od 8 do 15 časova istog dana će primati i žalbe učenika. Konačne liste biće objavljene 28. juna.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poželeo je uspeh svim učenicima i poručio im da zadatke rade polako i pažljivo.

"Moj savet, kao dugogodišnjeg profesora, je da prvo uradite lakše a onda teže zadatke i nemojte da žurite. Mesta u srednjim školama ima dovoljno za sve", rekao je ministar učenicima pred polaganje testa u Osnovnoj školi "Ratko Pavlović Ćićko" u Prokuplju.

Završni ispit zapravo ima tri uloge - sertifikacionu, jer učenici stiču uverenje o završenoj osnovnoj školi, selekcionu jer od broja bodova ostvarenih na završnom zavisi zavisi koju srednju školu će upisati i evaluacionu ulogu, jer se na osnovu testova rade analize postignuća učenika.

Ove godine malu maturu polaže 68.000 učenika, a pomoćnik ministra Milan Pašić kaže da će učenici koji su oboleli od virusa korona ili imaju neke druge zdravstvene tegobe, moći da polažu završni ispit u avgustu.

"Za njih će ostati avgustovski rok, ne moraju da brinu. U srednjim školama ima mnogo više mesta nego što ima učenika. Nakon završnog ispita u avgustu oni će se upisati u srednju školu na osnovu bodova koje su ostvarili na završnom i uspeha iz škole", rekao je Pašić.

Novina ove godine je da će se testovi pregledati digitalno. Nakon što đaci završe test, škole ih vraćaju školskim upravama, a oni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Tu se obavlja njihovo skeniranje, a softver će pregledati zadatke zatvorenog tipa, dok će zadatke otvorenog tipa (na koje učenici moraju da odgovore ili da ih dopune) pregledati nastavnici (pregledači).

Pašić kaže da je na taj način prepolovljen broj pregledača, ali i da nema 5.000 šifranata koji su bili angažovani prethodnih godina.
Navodi da je prethodnih godina bilo situacija da nastavnici nisu bodovali zadatke u skladu sa upustvom i preporukama.

"Nastavnici koji budu pregledali zadatke otvorenog tipa neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole, kog grada. Svaki zadatak pregledaće po dva nastavnika, a ukoliko se njihovo bodovanje razlikuje, treći nastavnik-supervizor donosi konačnu odluku", rekao je Pašić.

Novina ove godine je što će i upis u srednju školu biti elektronski.

"Roditelji će moći jednim klikom da obave upis deteta u srednju školu", zaključio je on.