Ono što je jedinstveno za sve osnovne škole je da će nastava za niže razrede biti uživo u školi. Škole sa manjim brojem učenika organizovaće nastavu u školi i za više razrede (od petog do osmog).

Inače, svakoj školi je ostavljeno da sama odabere način i raspored smena. E, tu se baš I pojavio problem, I to kod najmlađih osnovaca.

Tako će u školi “Nikola Tesla” u Rakovici menjati smene na nedeljnom nivou, i to četiri različite, što je izazvalo veliko negodovanje roditelja.

Budući da je reč o većim grupama (razredima) one su podeljene u dve. Ono što je dobro je što će Ista učiteljica držati nastavu u obe grupe, ali termini su, najblaže rečeno, muka za većinu roditelja.

Tako će učenici pohađati nastavu jedne nedelje od 8 sati ujutri do 10.20 , druge nedelje od 11 sati do 13.30. Treće nedelje se grupe rotiraju pa ova koja je nastavu pohađala pre podne ići će popodne I obrnuto. Popodnevne smene su od 14 sati, pa do 16.30 , a onda sa razmakom od pola sata zbog dezinfekcije počinje nastava za drigi deo razreda od 17 sati. Ova deca će nastavu završavati u 19.30.

Čini se da nije moglo komplikovanije!

To su izjavili i roditelji, a bilo je i onih istinski ljutih i razočaranih.

”Ko je ovo smislio? Pa zar mi roditelji samo da vozikamo decu, kako da uklopimo radno vreme?”, samo su neka od pitanja.

Mnogima je problem jer i sami rade u školama, ali samo popdne jer predaju starijim đacima za koje su uglavnom rezervisani popodnevni termini, pa tako njihova deca koada idu prepodne ostaju sasma kod kuće gotovo čitav dan.

 "Šta je sa onim da deca mlađa od 12 godine ne smeju da ostaju sama?", pitala je jedna majka.

Iako je preporuka Ministarstva prosvete bila da deca od prvog do četvrtog idu samo pre podne to ipak nije tako u svim školama.

Za razliku od ove škole u Rakovici u školi Đorđe Krstić u opštini Čukarica najmlađi će nastavu pohađati samo pre podne – od osam do 10.20 i od 10.40 do 13 sati.

Ni ovde  roditelji nisu oduševljeni.

"Šta, samo dva i po sata. Pa dok sina dovedem do škole već treba dag a vratim, a radimo I suprug I ja u centru grada",  rekla je za MONDO B.Š.

Da li će ovakav raspored biti tokom čitavog polugodišta niko ne zna jer se ne zna ni kakva će biti epidemiološka situacija. 

Nije nemoguće da opet bude onlajn nastava u potpunosti za sve, ali i ona druga ogućnost, za sve čini se najbolja, da se uskoro vratimo na uobičajeni rad u školama.

(Mondo/Jelena Stokić Jovanović)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.