Pored vremenskih nepogoda koje su pogodile opštinu Gornji Milanovac i u mnogome smanjen prinose ratarskih kultura, ovih dana štetu prave i divlje svinje.

Parcele Dragana Erića iz sela Katrići koja su bila pod kukuruzom totalno su uništena naletom ovih divljači, koje su iza sebe ostavile samo pustoš.

"Ovo mi je jedina proizvodnja koju imam. Poslednjih dve do tri godine uništavaju sve pred sobom. Do sada su mi uništili pšenicu, kukuruz i ječam sve što sam posejao ove godine. Prave nam ogromne probleme, teško izlazimo na kraj sa njima. Kada uđu u njivu počnu da uništavaju iz sredine sve dok ne unište celu parcelu. Mnogi kažu da su svinje glupe životinje, ja iskreno smatram da su pametnije i od ljudi kada ne možemo da im uđemo u trag.", rekao je za RINU, Dragan Erić iz sela Katrići.

Iz lovačkog udruženja vojvoda "Milan Obrenović" kažu da je ova vrsta divljači na teritoriji Gornjeg Milanovca i zapadne Srbije u velikoj ekspanziji, i da se oni bore u toku godine da što više izlove koliko im to država dozvoljava.

"Mi kao udruženje više nemamo snage da se izborimo sa ovim dugogodišnjim problemom koji nas je zadesio. Angažovali smo sudskog veštaka koji procenjuje nastalu štetu, kako bismo nadoknadili gubitak. Molimo državu da nam izađe u susret i poveća kvotu lova na divlje svinje i snizi cenu za odstrel, kako bi uspeli da koliko toliko spasimo situaciju", kazao je za RINU Boško Milovanović iz udruženja vojvoda "Milan Obrenović".

Divlje svinje Srbija
Rina 

Iz udruženja koje je jedno od organizovanijih u Srbiji i broji 800 članova poručuju da su na hranilišta izneli oko sedam tona kukuruza kako bi divljač usmerili na hranilišta, a ne u parcele i ublažili posledice, međutim u poslednje vreme se pojavljuju čitava krda gde su nemoćni u odbrani.

"Domaćini ovih krajeva pribegavaju metodama odbrane postavnjanjem radio stanica, ili čobanica i to koristi, ali nedovoljno da se odbranih od velike najezdi svinja", dodao je Milovanović.

(Mondo/RINA)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.