SRPSKA POSLASTICA ZBOG KOJE ĆE VAM "KRENUTI VODA NA USTA": Pekari imaju pune ruke posla zbog ovog specijaliteta! | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FOTO

SRPSKA POSLASTICA ZBOG KOJE ĆE VAM "KRENUTI VODA NA USTA": Pekari imaju pune ruke posla zbog ovog specijaliteta!

Autor Aleksandar Nastevski
Autor Aleksandar Nastevski

Užice je mesto na kom već decenijama unazad caruju kalorije.

Izvor: Rina

Većina žitelja ovog kraja za doručak jede nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima, koja je poznatija kao – komplet lepinja.

I koliko god se približavali savrmenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla.

Možda će vas zanimati

"Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu moču. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga", rekla je iskusna domaćica Rada Jovičić koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.

"Za komplet lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zaintersovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate", kaže iskusna domaćica.

Komplet lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.

"Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko", naglašava Rada.

Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da zvrši u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika tada "pukla" za nepunih sat vremena.

(Mondo/Rina)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Inicijalizacija u toku...

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Uzicanka

Ovo je sve samo ne komplet lepinja. Pravu lepinju probajte u pekari Suljaga.

Kblo

Nesto najsavrsenije sto sam probao,a probao sam sve i svasta

Budak

Ovo je platiš i kupiš infarkt.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU