Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je uzrok uginuća mladog orla krstaša u prihvatilištu trovanje olovom.

U saopštenju je navedeno da je to prvi dokazan slučaj trovanja divlje ptice olovom u Srbiji.

Orao krstaš, koji se u proleće 2020. izlegao u Slovačkoj, pronađen je iznemogao 30. decembra prošle godine u ataru Prigrevice, a uginuo je nakon nekoliko dana u prihvatilištu Zoološkog vrta "Palić", precizirano je u saopštenju.

Rentgenski snimci pokazali su da je ptica u sebi imala predmete nalik na olovnu sačmu, a obdukciju i ekotoksikološku analizu, na osnovu koje je utvrđen uzrok uginuća, uradio je Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad.

"Orao nije upucan, ali je pojeo neku životinju koja je ubijena iz puške sačmarice i u telo je ishranom uneo olovne kuglice. Orlovi ne prezaju od hranjenja leševima, te su česte žrtve trovanja", pojasnio je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milan Ružić.

U tkivu jetre mladog krstaša sadržaj olova bio je pet puta veći od nivoa koji je smrtonosan za velike orlove.

Ukazano je i da su naučnici procenili da svake godine u Evropskoj uniji više od milion jedinki divljih ptica strada od posledica trovanja olovom.

"Olovo je visokotoksičan metal koji izaziva tešku anemiju i utiče na nervni sistem, krvotok, jetru i bubrege. Trovanje olovom izaziva letargiju, slepilo, paralizu pluća i crevnog trakta, napad i smrt, kako kod životinja, tako i kod ljudi", naveli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Prema istraživanju koje su ornitolozi iz tog društva uradili, u Srbiji godišnje u ribnjacim, jezerima i rekama završi oko 5,5 tona olovne sačme kao posledica lova na ptice.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.