• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARKING MESTA, ZONE ZA ODMOR, DEO ZA ZIMSKE OPERACIJE: Evo kako će izgledati rekonstruisani aerodrom u Beogradu

Autor Aleksandra Vasić

Na beogradskom aerodromu pripreme za normalizaciju aviosaobraćaja nakon završetka pandemije koronavirusa su u toku.

 uredjenje aerodroma nikola tesla Izvor: belegrade airport

Već godinu dana radi se na modernizaciji i proširenju kapaciteta aerodroma Nikola Tesla, koje će koštati 750 miliona evra. 

"Radovi na modernizaciji traju od početka prošle godine bez većih prekida. Rekonstrukcija u vizuelnom i operativnom smislu obeležiće ovu godinu, dok će najveći deo velikih radova biti završen u naredne tri godine", kažu za MONDO iz kompanije Belegrade Airport. 

Osim toga započeti su i ekološki projekti sa ciljem da se smanji uticaj avio saobraćaja na životnu sredinu, emisija štetnih gasova, protok otpadnih voda i čvrstog otpada, kao i da se poveća korišćenje obnovljivih energenata. 

Možda će vas zanimati

DEO ZA PUTNIKE VEĆ ZAVRŠEN

Na aerodromu u Beogradu u januaru su završeni radovi na preuređenju celokupne centralne zone, koji su radovi trajali pet meseci.

Taj deo je namenjen za boravak putnika pre ukrcavanja na let i vrednost ovih radova bila je više od dva milona evra. Radovi su izvedeni u saradnji sa najvećim zakupcem na Aerodoromu Nikola Tesla Beograd, kompanijom Dufry.

"Nova zona obuhvata prošireni free shop i Teslin trg, na kojem su putnicima na raspolaganju zone za odmor, novi prostor za roditelje i decu kod gejtova A5 i A6, zatim novi restoran i kafe bar sa raznovrsnijom ponudom i "gejming" zona sa besplatnim igricama, kao i besplatan bežični internet", kažu sa aeroroma.

Kako potvrđuju iz aerodroma Nikola Tesla, novi prostor je opremljen savremenom rasvetom, nameštajem, podnim oblogama, free shop je površine 876 metara kvadratnih. Celokupan koncept zamišljen je i realizovan da putnicima pruži veći komfor i kvalitetnu ponudu i uslugu, u skladu sa najboljim praksama matične kompanije VINCI Airports koja upravlja poslovanjem 45 aerodroma širom sveta, kažu iz beogradskog aerodroma.

 uredjenje aerodroma nikola tesla Izvor: belegrade airport

MOSTOVI I PROŠIRENI DEO PUTNIČKOG TERMINALA

Proširenje pristanišne zgrade je deo prve faze projekta proširenja i rekonstrukcije putničkog terminala, kažu iz kompanije Belegrade Airport. 

"U okviru toga će biti proširen fingerski hodnik C sa dodatnih osam izlaza za ukrcavanje u avion opremljenih avio-mostovima, pet izlaza za ukrcavanje putnika na otvorene parking pozicije, dodatni krovni koridor za putnike u dolasku. Paralelno sa tim radovima i funkcionalno povezano sa dogradnjom fingerskog hodnika C, predviđena je i dogradnja platforme C i rulne staze F na površini od oko 47.000 m2", kažu za MONDO iz ove kompanije. 

DUPLO VIŠE PARKING MESTA, MOGUĆE DUGOTRAJNO ZADRŽAVANJE

U prvom delu ove godine započeće radovi na rekonstrukciji pristupnih puteva, izgradnja novih parkirališta, dogradnja i reorganizacija kolovoznih traka i kompletnom rekonfiguracijom pristupnog platoa ispred putničkog terminala.

"Ovim projektom se omogućava brži pristup i protok saobraćaja za taksi vozila, gradske autobuse, turističke i vanlinijske autobuse, kao i više nego duplo povećanje kapaciteta za kratkotrajno parkiranje vozila", kažu sa beogradskog aerodroma.

Novi parking za posetioce sa 715 parking mesta, pored premijum mesta, sadržaće i mesta za osobe sa ograničenom pokretljivošću, kao i mesta sa punjačima za električna vozila.

"U planu je i završetak radova i otvaranje parkinga za dugotrajno zadržavanje, kapaciteta oko 1500 parking mesta. Značajnim povećanjem i unapređenjem svih gorepomenutih kapaciteta, Belgrade Airport kao operater aerodroma Nikola Tesla želi da omogući što bolju pristupačnost i boravak na aerodromu" kažu iz ove kompanije. 

 uredjenje aerodroma nikola tesla Izvor: belegrade airport

PARKING ZA VEĆI BROJ AVIONA

Započetu prvu fazu proširenja platformi predstavlja izgradnja platforme E i obuhvata gradnju na površini od blizu 25.000 m², naspram postojećeg robno-carinskog terminala.

"Ovo proširenje će omogućiti optimizaciju kapaciteta za prihvat aviona na udaljenim parking pozicijama sa konfiguracijom tri stajališta za uskotrupne avione, čime će se značajno povećati kapacitet i stvoriti mogućnost da se parkira veći broj aviona istovremeno, a neposredna blizina robno-carinskog terminala omogućiće dodatnu optimizaciju opsluge kargo letova",kažu sa beogradskog aerodroma. 

ZIMSKE OPERACIJE I POLETNO SLETNA STAZA

Planirano je formiranje sedam novih parking pozicija za uskotrupne avione, uz mogućnost da se dve takve alternativno koriste za parkiranje jednog širokotrupnog aviona, što će doprineti povećanju kapaciteta aerodroma i pružiće vezu sa novom platformom za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja.

Izgradnja nove platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja obuhvatiće okvirnu površinu od oko 25.500 m².

"Uvođenjem ove platforme povećaće se aerodromski kapacitet za taj segment opsluge vazduhoplova i uz postojeću platformu će predstavljati ključno funkcionalno čvorište zimskih operacija na aerodromu. Početak radova je planiran za kraj prvog kvartala ove godine", kažu iz Belgrade Airport za MONDO. 

 uredjenje aerodroma nikola tesla Izvor: belegrade airport

U toku su pripremni radovi u okviru projekta izgradnje umetnuto-poletno sletne staze u dužini od 3,500 m, kao i izgradnja novih rulnih staza, od kojih će neke biti projektovane kao rulne staze za brz izlazak vazduhoplova sa poletno-sletne staze, kakve nisu postojale do sada u sistemu vazdušnog saobraćaja u Srbiji.

"Umetnuta poletno-sletna staza se gradi radi obezbeđivanja neometanog toka saobraćaja na aerodromu u periodu planirane rekonstrukcije postojeće poletno-sletne staze. Nakon rekonstrukcije postojeće poletno-sletne staze, umetnuta poletno-sletna staza ostaće u upotrebi kao paralelna rulna staza ili poletno-sletna staza za nepredviđene situacije, te će i na taj način doprineti povećanju fleksibilnosti operativnih kapaciteta aerodroma", kažu iz kompanije. 

 uredjenje aerodroma nikola tesla Izvor: belegrade airport

FOKUS NA EKOLOGIJU, SOLARNA POSTROJENJA I PRERADU OTPADA

Sledeće faze projekta podrazumevaju fokus na ekološki održivom razvoju i poslovanju. Kako kažu, u cilju kompanije je da se smanji uticaj aerodroma na životnu sredinu u pogledu emisije štetnih gasova, protoka otpadnih voda i čvrstog otpada, kao i da se unapredi energetska politika sistema, uz korišćenje obnovljivih i efikasnijih energenata.

"Prelazak sa teških goriva na ekološki efikasnije izvore energije i smanjenje emisije štetnih gasova omogućiće izgradnja novog energetskog postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne i električne energije. Izgradnja je u toku, a završetak radova se očekuje krajem godine. U toku je priprema tehničke dokumentacije za izgradnju solarnog postrojenja za električnu energiju koja počinje sredinom 2021. godine. Ovaj ekološki način proizvodnje električne energije pored samostalnosti u proizvodnji pruža veliku uštedu, kako za aerodrom, tako i u pogledu korišćenja raspoloživih prirodnih resursa", kažu sa aerodroma. 

POSTROJENJE ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM

U toku je izgradnja postrojenja za upravljanje čvrstim otpadom u javnoj zoni aerodroma, a u ovoj godini predviđen je početak radova i na izgradnji postrojenja za preradu čvrstog otpada u obezbeđivano-restriktivnoj zoni aerodroma. Planira se početak radova i na postrojenju za preradu otpadnih voda.

"Kompletna izgradnja nove vatrogasno-spasilačke baze u ovoj godini sa pristupnim i manipulativnim površinama omogućiće poboljšan direktan pristup poletno-sletnoj stazi i sistemu rulnih staza. Iz ekološke perspektive, u planu je da se nova vatrogasno - spasilačka baza upotpuni inovativnim sistemom za ponovnu upotrebu vode, što će, uz pomenuto postrojenje, dodatno unaprediti sistem upravljanja otpadnim vodama na aerodromu". 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

Inicijalizacija u toku...

Komentari 31

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iphone user

Kad Aerodrom Beograd namerava da konacno napravi Apple store aplikaciju kao sto svi svetski aerodromi imaju?

Milan

Neka rade sta zele ali drzava ne sme ni dinara pomoci dati. Nece ljudi koji zaradjuju minimalac davati preko poreza za nekoga ko prima platu 160000. Kako bi bilo da to malo bude obrnuto i da minimalac bude 50000 dinara, kao i vrednost potrosacke korpe.

Firga

@Milan Tako bi i za air Srbiju

uredjenje aerodroma nikola tesla