• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NA SLAVIJI NIČE GRDOSIJA OD SKORO 7.000 KVADRATA! Na prostoru "Mitićeve rupe" - stanovi, restorani, galerije!

Autor Marija Ivetić

Sekretarijat za urbanizam Grada Beograda oglasio je rani javni uvid u plan detaljne regulacije popularne Mitićeve rupe u Beogradu. Reč je o gradskom parku u opštini Vračar oivičenom ulicama Kralja Milana, Njegoševom, Kralja Milutina i Beogradskom.

 park miticeva rupa slavija vracar njegoseva kralja milana svetozara markovica Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Područje Slavije i danas predstavlja "arsenal neiskorišćenih mogućnosti" za razvoj novih sadržaja posebno na nerealizovanim lokacijama u kontaktnim blokovima koji okružuju sam trg - tzv. Mitićeva rupa, piše u Planu.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je Rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije blokova između ulica: Кralja Milana, Beogradske, Njagoševe i Svetozara Markovića, GO Vračar.

U Elaboratu za javni rani uvid, kao planirana namena površina navode se mešoviti gradski centri, objekti i kompleksi javnih službi (instituti i naučno istraživački centri), komercijalni sadržaji, mreže saobraćajnica.

Umesto parka - kompleks od skoro 7.000 kvadrata

Prema planu čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, umesto javne zelene površine i dva dečja parka koji sada zauzimaju najveći deo Mitićeve rupe, kao i nekoliko stambenih objekata, na toj lokaciji nići će mešoviti gradski centri – kombinacija komercijalnih sadržaja sa stanovanjem, na površini od 6.964,7 m2. Postojeći objekti javnih službi biće zadržani.

Možda će vas zanimati

Predlogom planiranih sadržaja obuhvaćeni su stanovanje, poslovanje i pretežno komercijalno-poslovne namene sa kulturnim sadržajima komercijalnog karaktera, medijateke, čitaonice, multifunkcionalne sale za odvijanje kulturno-obrazovnih programa, izložbene galerije, kreativne industrije, kulturno-umetnički centar, prodajne galerije, knjižare, specijalizovane prodavnice, prodavnice muzičkih instrumenata, kafei i restorani.

Takođe, dodaje se, imajući u vidu postojeće korišćenje predmetne lokacije, a u skladu sa prvonagrađenim rešenjem, u planu je gradnja pešačkih koridora kroz Mitićevu rupu, odnosno budući stambeno-komercijalni blok. Postojeća kvalitetna vegetacija uklopiće se u novoplanirano pejzažno-arhitektonsko rešenje.

Napominje se i da je obavezno raspisivanje javnog arhitektonskog konkursa za idejno rešenje novoplanirane izgradnje na lokaciji Mitićeve rupe.

Možda će vas zanimati

Inače, novi plan ne obuhvata samo prostor Mitićeve rupe, već i blok između ulica Kralja Milutina, Kralja Milana, Svetozara Markovića i Njegoševe u kojem se nalaze hoteli "Park" i "Hilton", ali će, kako je navedeno, sadržaji u ovom bloku biti zadržani u postojećim kapacitetima jer tu više nema prostora da bilo šta gradi.

Ciljevi izrade plana su unapređenje postojećeg karaktera i ambijenta u skladu sa značajem i karakteristikama prostora Trga Slavija, implementacija i dalja razrada prvonagrađenog konkursnog rešenja anketnog Кonkursa za urbanističko-arhitektonsko rešenje područja Trga Slavija i okolnih blokova u Beogradu, te funkcionalno unapređenje saobraćajne mreže.

Što se tiče saobraćajnih površina, planirano je zadržavanje regulacije svih ulica u postojećem stanju, izuzev Beogradske ulice čija je regulacija proširena u delu ka Trgu Slavija.

Možda će vas zanimati

Planira se zadržavanje postojeće regulacije i ulice Svetozara Markovića, ali sa preraspodelom elemenata u poprečnom profilu, u smislu planiranja kosog umesto upravnog parkiranja. Pešačka kretanja se odvijaju postojećim i planiranim trotorima, a u daljoj fazi izrade Nacrta plana neophodno je predvideti pešačke komunikacije kroz blok 10.

Postojeći parkinzi u regulaciji ulica: Beogradska, Njegoševa, Кralja Milutina i Svetozara Markovića će se zadržati, ali je takođe u planu javna podzemna garaža „Slavija“, kapaciteta oko 450 mesta za parkiranje, sa pristupima iz Deligradske ulice i Ulice Prote Mateje.

U budućnosti je na trasi Mekenzijeva-Nemanjina ulica planirana metro linija 2 (podzemno – u dubokom tunelu) sa stanicom „Manjež“.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/eKapija)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Voždovac

Treba srusiti fontanu na slaviji i tu sazidati jednu malu kulu od tridesetak spratova barem! Ionako je fontana ruglo...

Mirjana

A šta kažu naslednici vlasnika na ideju?

Alex

Cekaj cekaj, jel se to neko zeza da ce da skloni onaj park da bi zidao opet? Posle se cudite otkud reke na ulicama cim malo jaca kisa padne, sto rekao arhutekta Bakic nema sta da upije tu vodu kad je sve u betonu. Ako ovo prodje mi smo id.oti. I to veliki.

 park miticeva rupa slavija vracar njegoseva kralja milana svetozara markovica