• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PTIČIJI GRIP STIGAO U SRBIJU: U našoj zemlji otkriven prvi slučaj zaraze!

Autor Aleksandar Nastevski

Zaraženo područje je najmanje tri kilometra u prečniku od žarišta, a ugroženim se smatra krug od 10 kilometara u poluprečniku od žarišta.

 srbija pticiji grip 2021  Izvor: Screenshot/Youtube/hthughes43

Na teritoriji opštine Kula, kod dva uginula labuda, potvrđena je avijarna influenca što je, još od 2017. godine, prvi slučaj otkrivanja te bolesti kod divljih ptica u Srbiji.

Analizom je utvrđeno da je reč o soju H5N8 koji je, uz H5N5, bio dominantan i prošle godine kod otkrivenih slučajeva zaraze divljih ptica i živine u Evropi. Stručnjaci napominju da za te sojeve za sada nije utvrđeno da uzrokuju zaražavanje kod ljudi, ali da je ekonomski rizik zbog brzog širenja ove bolesti i dalje veliki.

Kako je rečeno u Uprava za veterinu, na osnovu potvrde tog virusa kod dve ptice na teritoriji opštine Kula proglašeno je zaraženo i ugroženo područje.

Možda će vas zanimati

Zaraženo područje je najmanje tri kilometra u prečniku od žarišta, a ugroženim se smatra krug od 10 kilometara u poluprečniku od žarišta.

Danijela Kozomora, šef odseka veterinarske inspekcije Sombor, rekla je da se na tim lokacijama trenutno sprovode restriktivne veterinarske mere propisane zakonom, kako bi se sprečilo širenje virusa na populaciju domaće živine.

"Ono što je ohrabrujuća vest, jeste da su žarišta tako locirana da u neposrednoj okolini, odnosno u tom zaraženom krugu, nema većih komercijalnih farmi ni koka nosilja niti brojlera", rekla je Kozomora.

Ona je dodala da na ovoj lokaciji postoji nešto živine u gazdinstvima, ali je "važno to da za sada nije bilo povećanog broja uginuća, niti je bilo uzorkovanja na tim gazdinstvima zbog sumnje na pojavu ove zarazne bolesti".

Možda će vas zanimati

Prema njenim rečima, veterinarska služba, inspekcija, institut i stanice na ugroženom i zaraženom području obilaze gazdinstva i obavljaju nadzor. Istovremeno i edukuju vlasnike na koji način da zaštite svoju živinu od kontakta sa divljim pticama.

Na snazi je obaveza zatvaranja ptica, odnosno domaće živine na gazdinstvima. Takođe, zabranjen je promet – jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja.

Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) u julu prošle godine izdala je upozorenje kada su slučajevi ptičjeg gripa otkriveni na jugu Rusije i u Kazahstanu.

Prema poslednjim podacima, ptičjim gripom trenutno je pogođeno 25 zemalja u Evropi. Karakteristično je da je virus u 2020. dosta bio prisutan na farmama ćuraka i pataka, što je prethodnih godina bila retkost.

Prema ranijim informacijama iz Uprave za veterinu, Srbija nikada nije imala avijarnu influencu na komercijalnim farmama. Poslednji put virus je prijavljen 2017. kod divljih ptica i na manjim gazdinstvima koja se bave ekstenzivnim uzgojem. Stručnjaci napominju da je važno preventivno onemogućiti kontakt domaće živine i divljih ptica, posebno onih koji žive u vodenim staništima i koje su najčešći rezervoari virusa.

(MONDO/Politika)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neevesin

A nije crko od korone? Ma bije vaaljda? Jel se vakciniso od korone?

v

E fala Bogu da je stigao grip,ja sam mislio da je izumro.

LoL

Ma Korona...

special image