Voda u njima nema kiseonika i puna je amonijačnog i nitritnog azota.

"Miks" kanalizacije i pesticida izgleda je krivac za uginuće 17 labudova i većeg broja pataka nađenih u poslednja dva meseca u Jojkićevom dunavcu i kanalu Vizelj.

Analiza uzoraka vode koju je uradila Agencija za zaštitu životne sredine pokazala je da je na dve od tri lokacije došlo do promene organoleptičkih svojstava vode, odnosno osnovnih svojstava poput boje i mirisa.

Na sve tri lokacije povećana je količina amonijačnog i nitritnog azota, a analize ukazuju da u ovim kanalima nedostaje kiseonika.

Uzorkovanje je izvršeno pre desetak dana – u Jojkićevom dunavcu na oko dva kilometra od uliva u Dunav i kod crpne stanice u Borči, a u kanalu Vizelj kod mosta koji vodi ka Zrenjaninskom putu. Uzorci vode uzeti su pola metra ispod površine.

"Rezultati ukazuju da je voda u kanalima jako zagađena i da je upravo voda takvog kvaliteta delimični krivac za trovanje labudova. Osim ove zagađene kanalske vode, na veliku smrtnost labudova najverovatnije su uticali i pesticidi. Oni se površinskim vodama slivaju sa okolnih njiva u kanale i tako zagađuju okolinu", kaže direktor Agencije za zaštitu živote sredine Filip Radović i dodaje:

"Zbog toga apelujem na poljoprivrednike da se pre upotrebe pesticida obrazuju kako na taj način ne bi ugrožavali svoje okruženje, a posredno i sami sebe i svoje najbliže". 

Kanali koji se nalaze na levoj obali Dunava, kako ističe, već su decenijama zagađeni. Pre svega, zagađeni su kanalizacijom jer ne postoji kanalizaciona mreža u ovom delu prestonice. Zbog toga lokalna domaćinstva u njih i ispuštaju otpadne vode.

undefined labudovi, rode,

"Kada je reč o Vizelju, u njegovoj blizini se nalazi i farma svinja odakle se godinama otpadne vode ulivaju u kanale. Ali, taj višedecenijski problem zagađenosti kanala konačno se otklanja", rekao je on i dodao da je Gradska uprava pokrenula proceduru izgradnje kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, ali i postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Generalno, pored metroa, postrojenja za preradu otpadnih voda najveći su izazov za grad. Zbog toga smo zadovoljni što je taj proces konačno pokrenut", navodi on. 

Uginule labudove u više navrata, uz pomoć žitelja ovog dela grada, otkrivali su članovi Udruženja "Eko-Pančevački rit". Prvi primerci uginulih labudova i pataka pronađeni su u julu u Jojkićevom dunavcu, pa potom opet u septembru. U septembru su nađeni i mrtvi labudovi u Vizelju.

"Primetili smo još pre dva meseca da u Jojkićevom dunavcu ne postoji živi svet. Voda u njemu ima neprijatan miris i maltene je crne boje pa ga izbegavaju i ptice i ribe. Vizelj najviše ugrožavaju farme krava i svinja koje se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini pa se iz tih štala i svinjaca tečni stajnjak direktno uliva u kanal. Rešenje ovog problema je čišćenje forlanda, u koji se više od 10 godina usled pucanja kolektorske cevi izlivala kanalizacija iz Koteža i Borče. Taj talog koji se nakupio u kanalima je oko metar debljine", ističe Zoran Janković, iz Udruženja "Eko-Pančevački rit".

On kaže da je uginule labudove sa Jojkićevog dunavca i iz kanala Vizelj preuzela "Veterina Beograd", a da je obdukcija urađena na Veterinarskom fakultetu.

"Obdukcioni nalaz pokazao je da labudovi nisu uginuli usled namernog trovanja niti su ustreljeni iz vatrenog oružja. Prema našim iskustvima, uzrok njihovog uginuća nije ni spominjani ptičiji grip jer da je o tome reč situacija bi bila mnogo komplikovanija, odnosno bilo bi više uginulih ptica. Pretpostavka je da je uzrok njihove smrtnosti najverovatnije zagađena sredina", potvrdio je Budimir Grubić, direktor JKP "Veterina Beograd".

(Mondo/Politika)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.