• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOMŠIJA SLUČAJNO PROLAZIO I ČUO ZAPOMAGANJE: Deda upao u bunar dubok 18 metara, vatrogasci ga jedva izvukli

Autor Edin Delibašić

Svedočenja komšije i spasilaca.

 deda upao u bunar pozega komsija Izvor: YouTube/Aquachigger

Samo se pretpostaviti može šta bi bilo sa 70-godišnjim Miletom Dragutinovićem iz Donje Dobrinje kod Požege da njegovo zapomanje u petak popodne nije čuo prvi komšija i pronašao ga – u bunaru. Mileti, starcu krhog zdravlja koji živi sam, pomogao je koliko – toliko da se održi na površini vode dok nisu došli hrabri i požrtvovani vatrogasci od kojih se jedan spustio 10 metara ispod otvora dubokog zdenca i spasao mu život.

Kako je Dragutinović, dok je pokušavao da izvadi vodu, upao u bunar u svom dvorištu – to samo on zna, tek imao je ludu sreću najpre da se prilikom pada ne povredi, zatim da njegovi vapaji dopru do ušiju komšije Jovana Stojičića, a onda i da vatrogasci stignu na vreme.

Možda će vas zanimati

 "U petak prevdeče sam nahranio svinje, a onda sa ženom pošao da zatvorim ovce. Moje dvorište od Miletinog deli samo ograda", priča za Jovan Stojičić. Kaže da je njegova žena poterala ovce, a on ih čekao da ih zatvori. Stado nije htelo u tor nego je putem okrenulo na drugu stranu i ušlo u jednu livadu.

"Krenuo sam za ovcama da ih vratim i čuo Miletu kako odnekud zapomaže. Vikao je 'upomoć, upomoć'. Ušao sam u njegovo dvorište, i dalje su se čuli njegovi vapaji, ali nisam znao gde je. Kuća mu je bila zatvorena, sa spoljne strane bila je navučena reza. Otvorio sam vrata i ušao, ali njega unutra nije bilo. Zapomaganje se i dalje čulo. Povikao sam 'Dida, gde si?'. Opet se čulo, 'upomoć, upomoć', ali nisam mogao da razaznam odakle je dopiralo", seća se Jovan Stojičić.

Potom je, nastavlja, obišao oko kuće. Glas komšije i dalje je čuo, ali nikako nije mogao da ustanovi odakle.

"Onda je moja supruga došla do kapije i rekla da joj se čini da se vapaji dopiru iz bunara. Prišao sam bunaru i kroz otvor nisam uspeo da vidim Miletu jer je dole bilo mračno, ali sam ga čuo. Na pitanje 'kako si upao', odgovorio je 'dok sam pokušavao da izvadim vodu'. Sve što sam mogao je da mu spustim lanac sa kofom da se se za njega pridrži dok ne dođe pomoć. Pozvao sam komšije, neko je zvao i vatrogasce",  kaže Stojičić.

Taj neko ko je u 18.55 Vatrogasno – spasilačkoj jednici u Požegi javio da je u Donjoj Dobrinji čovek upao u bunar i da je potrebna pomoć bio je Borko Stojičić, meštanin ovog sela i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega.

Možda će vas zanimati

 "Dvojica pripadnika VJS iz Požege, Milan Petrović i Miroslav Jezdić su za petnaest minuta stigli u Donju Dobrinju. U dogovoru sa momkom koji je pozvao vatrogasce u međuvremenu je mobilisano desetak meštana da bi se našli pri ruci tokom pružanja pomoći. Dolaskom na lice mesta ustanovljeno je da se Mileta Dragutinović održava na površini vode 10 metara ispod otvora, u bunaru dubokom 18 metara", priča Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanrede situacije u Užicu.

Po dolasku u Donju Dobrinju vatrogasci iz Požege zatražili su pojačanje. U trenucima kada su iz Užica upućene njihove kolege Dejan Matović i Branimir Despotović, opočeli su akciju. Vezan spasilačkim užetom, u dubine bunara spustio se Milan Petrović, dok mu je Miroslav Jezdić pružao logistiku odozgo.

Milan Petrović radi kao vatrogasac 25 godina, u karijeri je učestvovao u mnogim rizičnim intervencijama, ali u petak se prvi put spustio u bunar. "Neobično, opasno i nesvakišanje, ali smo uspeli da sve obavimo kako valja", kaže vatrogasac.

Akcija izvlačenja čoveka iz bunara trajala je 28 minuta. Pre nego što je krenuo da se spušta u bunar, kaže Petrović, Dragutinović je bio komunikativan.

"Metar po metar sam spuštao niz vlažne i klizave zidove unutrašnjosti bunara. Vidljivost je bila loša iako sam imao lampu na glavi, a kolega svetlosni snop držao uperen ka dole. Kada sam se spustio do vode i došao do čoveka on više nije mogao da komunicira. Nogama se odupirao o jednu stranu bunara, leđima je bio oslonjen na drugu, na jedvite jade uspevao je da drži u rukama lanac za koji je bila privezana kofa. Gubio je snagu, plašio sam se da će se pustiti i potonuti pre nego što pojas ne vežem oko njega", pamti vatrogasac iz Požege.

Strah ga je obuzimao, kaže, sve dok nije bio potpuno siguran da je unesrećenom čvrsto vezao pojas. Odmah je krenulo izvlačenje. Meštani Donje Dobrinje, vatrogasac Jezdić i Borko Stojičić iz DVD Požega prvo su povukli uže za koje je bio zavezan Mileta. Kada su njega podigli nekoliko metara, drugim užetom počelo je izvlačenje vatrogasca Petrovića.

Možda će vas zanimati

 "Negde ispred samog otvora bunara on se zaglavio. Velika je sreća što su u to vreme pristigla dvojica kolega iz Užica, Matović i Despotović. Zajedno sa meštanima razvalili su vitlo i drveni deo bunara da bi više ljudi moglo da priđe. Oni su Miletu vukli odozgo, ja gurao odozdo, dok se nije odlgavio i dok ga nismo izvukli", kaže vatrogasac Petrović.

Lekarska ekipa iz Požege odmah je odradila svoj deo posla na licu mesta, a zatim sanitetom Miletu Dragutinovića prevezla u bolnicu u Užice. U ovoj ustanovi je zadržan između ostalih i zbog zdravstvenih problema na koje se ranije žalio.

(MONDO/Blic)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

 deda upao u bunar pozega komsija