• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKVE KUĆE SU NOVI HIT NA TRŽIŠTU! Niču preko noći, kupuju se za male pare, ali imaju svoje nedostatke!

Autor Aleksandra Vasić

Dobre strane su to da se mogu korisiti umesto vikendica i da nema plaćanja hotela na putovanju. Loše strane su velika potrošnja goriva i potreba za dozvolom E kategorije.

 mobilne kuce cene iskustvo prenosti i mane Izvor: Youtube/screenshot/Tiny House Basics

Porast cene nekretina i potražnja za vikendicama povećali su potražnju za mobilnim kućama u Srbiji.

Iako još nema mnogo firmi koje se bave proizvodnjom "kuće na točkovima", interesovanje za tim objektima raste, naročito zato što se modernim dizajnom ove kuće prilagođavaju gotovo svim vremenskim uslovima. 

Ono što privlači kupce je njihova cena, koja je znatno jeftinija od gotovo svih ostalih nekretnina. Uz to, svakako je primamljiva i mogućnost da imaju "rezervnu" vikendicu koju mogu da povezu sa sobom na svako putovanje.

Sa druge strane, mana ovog rešenja je velika potrošnja goriva i nemogućnost vožnje sa njima po svim terenima. 

Možda će vas zanimati

VELIČINE OD SAMO ŠEST KVADRATA, PA DO PORODIČNE KUĆE

Mobilne kuće prave se u veličinama od šest pa do 40 metara kvadratnih, dok na tržištu postoji više od 30 različitih modela. Oni se razlikuju u dizajnu, veličini i tome da li su prilagođeni zimskim ili letnjim uslovima. 

"Na primer, mobilna kuća površine 30m2 i dimenzija 400 x 760 cm dizajnirana je za parove ili porodicu sa decom, a sastoji se od dnevno trpezarijskog boravka, kuhinje, spavaće sobe i kupatila. Ona od 60 je naš najveći model površine 60m2, dimenzija 440 x 1360 cm. Ona je dizajnirana za smeštaj četiri do šest osoba, a sastoji se od dnevno –trpezarijskog boravka, kuhinje, tri spavaće sobe i dva kupatila",kažu za MONDO iz firme koja se bavi proizvodnjom mobilnih kuća u Beogradu. 

LETNJE I ZIMSKE VARIJANTE KUĆICA

Prema njihovim rečima, kuće se grade uz pomoć tehnolohija gde se kompletno svi zidovi, pod i krov grade pomoću SIP panela veličine 120 milimetara.

"U panelima se nalazi integrisana drvena konstrukcija tako da dobijemo strukturu sličnu zidanom objektu, samo sa dosta manjom težinom. Postoje letnje varijante kućica, ali takođe i zimske koje su prilagođene planinskim područjima. One mogu da opstanu na niskim temperaturama od -25 stepeni Celzijusa. Osim toga, za putovanje je važno i to što mogu da istrpe opterećenje od 600 kilograma na krovu po jednom metru kvadratnom", kažu proizvođači. 

CENE OKO 30.000 EVRA

Cene mobilnih kuća kreću se od 20.000 evra pa naviše, ali većina ne prelazi cenu od 60.000 evra."Jedna zimska mobilna kuća koja je dobro opremljena košta oko 30.000 evra, u proseku ako je letnja. Ako je opremljena za surove zimske uslove, onda je cena oko 40.000 evra, zbog zahtevne izolacije i grejanja. Cena zavisi od kvadrature i dizajna, ali i materijala od kojeg je napravljena",kažu za MONDO proizvođači iz Beograda. 

KUŠUJU SVE VIŠE, NEMA GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Mobilne kuće do skoro su kupovali samo primorci i izvozile su se u hladne krajeve kao što su Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Nemačka i Švedska.

"Ipak. mobilna kuća ili "kuća na točkovima" je dobar izbor i za one koji često putuju i ne vole hotelske smeštaje, ne žele da bacaju pare na skupe aranžmane ili jednostavno vole da imaju svoju kuću svuda sa sobom. Uglavnom su to veliki hotelski lanci. Ipak, zanimljivo je da ih od početka korone kupuje i sve više običnih građana, koji ih koriste umesto vikendica.  Od čvrstih, zidanih kuća ne razlikuje u pogledu udobnosti i komfora, sigurnosti, zvučne i toplotne izolacije. Uz to, kraće je vreme izgradnje, nema građevinskih i nema urbanističkih dozvola"

TROŠE PUNO GORIVA I NISU ZA SVAKI TEREN 

Iako ima svoje prednosti i namene, postoje određene karakteristike mobilnih kuća koje ne odgovaraju svima, pa treba paziti pre kupovine. 

"Prvo, potrebna je vozačka dozvola E kategorije. Zatim, velika je potrošnja gotiva i potrebno je proveriti kako su kamperi regulisani u drugim zemljama. Takođe, nisu sve mobilne kuće pogodne za terensku vožnju. Sve su to karakteristike koje treba uzetiu u obzir", kažu proizvođači. 

Pročitajte još

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baka i Deka

Nije mana E kategorija i potrošnja goriva, nego vozili koje može po zakonu da vuče ovu kuću, pa ako uzmemo u obzir cenu ove kuće na točkovima, vozilo koje može da vuče ovu kuću, registraciju za to vozilo sa kamionskim motorom, potrošnju tog kamionskog motora, cenu kamp stajališta..... Sve u svemu kupovina svega toga bi bila skupa i glupa odluka

Serbia forever

Kupuju se za male pare, a košta od 20.000 do 60.000evra!?

Wtf

@Serbia forever Pa to i jesu male pare teški neradniče. To je za avanturiste. Ti ne znaš ni peške da hodaš. Kobi tebi dao prikolicu? Ahhhha hhhhaaaa hhhhaaaa.

special image