Porast cene nekretina i potražnja za vikendicama povećali su potražnju za mobilnim kućama u Srbiji.

Iako još nema mnogo firmi koje se bave proizvodnjom "kuće na točkovima", interesovanje za tim objektima raste, naročito zato što se modernim dizajnom ove kuće prilagođavaju gotovo svim vremenskim uslovima. 

Ono što privlači kupce je njihova cena, koja je znatno jeftinija od gotovo svih ostalih nekretnina. Uz to, svakako je primamljiva i mogućnost da imaju "rezervnu" vikendicu koju mogu da povezu sa sobom na svako putovanje.

Sa druge strane, mana ovog rešenja je velika potrošnja goriva i nemogućnost vožnje sa njima po svim terenima. 

VELIČINE OD SAMO ŠEST KVADRATA, PA DO PORODIČNE KUĆE

Mobilne kuće prave se u veličinama od šest pa do 40 metara kvadratnih, dok na tržištu postoji više od 30 različitih modela. Oni se razlikuju u dizajnu, veličini i tome da li su prilagođeni zimskim ili letnjim uslovima. 

"Na primer, mobilna kuća površine 30m2 i dimenzija 400 x 760 cm dizajnirana je za parove ili porodicu sa decom, a sastoji se od dnevno trpezarijskog boravka, kuhinje, spavaće sobe i kupatila. Ona od 60 je naš najveći model površine 60m2, dimenzija 440 x 1360 cm. Ona je dizajnirana za smeštaj četiri do šest osoba, a sastoji se od dnevno –trpezarijskog boravka, kuhinje, tri spavaće sobe i dva kupatila",kažu za MONDO iz firme koja se bavi proizvodnjom mobilnih kuća u Beogradu. 

LETNJE I ZIMSKE VARIJANTE KUĆICA

Prema njihovim rečima, kuće se grade uz pomoć tehnolohija gde se kompletno svi zidovi, pod i krov grade pomoću SIP panela veličine 120 milimetara.

"U panelima se nalazi integrisana drvena konstrukcija tako da dobijemo strukturu sličnu zidanom objektu, samo sa dosta manjom težinom. Postoje letnje varijante kućica, ali takođe i zimske koje su prilagođene planinskim područjima. One mogu da opstanu na niskim temperaturama od -25 stepeni Celzijusa. Osim toga, za putovanje je važno i to što mogu da istrpe opterećenje od 600 kilograma na krovu po jednom metru kvadratnom", kažu proizvođači. 

CENE OKO 30.000 EVRA

Cene mobilnih kuća kreću se od 20.000 evra pa naviše, ali većina ne prelazi cenu od 60.000 evra."Jedna zimska mobilna kuća koja je dobro opremljena košta oko 30.000 evra, u proseku ako je letnja. Ako je opremljena za surove zimske uslove, onda je cena oko 40.000 evra, zbog zahtevne izolacije i grejanja. Cena zavisi od kvadrature i dizajna, ali i materijala od kojeg je napravljena",kažu za MONDO proizvođači iz Beograda. 

KUŠUJU SVE VIŠE, NEMA GRAĐEVINSKE DOZVOLE

Mobilne kuće do skoro su kupovali samo primorci i izvozile su se u hladne krajeve kao što su Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Nemačka i Švedska.

"Ipak. mobilna kuća ili "kuća na točkovima" je dobar izbor i za one koji često putuju i ne vole hotelske smeštaje, ne žele da bacaju pare na skupe aranžmane ili jednostavno vole da imaju svoju kuću svuda sa sobom. Uglavnom su to veliki hotelski lanci. Ipak, zanimljivo je da ih od početka korone kupuje i sve više običnih građana, koji ih koriste umesto vikendica.  Od čvrstih, zidanih kuća ne razlikuje u pogledu udobnosti i komfora, sigurnosti, zvučne i toplotne izolacije. Uz to, kraće je vreme izgradnje, nema građevinskih i nema urbanističkih dozvola"

TROŠE PUNO GORIVA I NISU ZA SVAKI TEREN 

Iako ima svoje prednosti i namene, postoje određene karakteristike mobilnih kuća koje ne odgovaraju svima, pa treba paziti pre kupovine. 

"Prvo, potrebna je vozačka dozvola E kategorije. Zatim, velika je potrošnja gotiva i potrebno je proveriti kako su kamperi regulisani u drugim zemljama. Takođe, nisu sve mobilne kuće pogodne za terensku vožnju. Sve su to karakteristike koje treba uzetiu u obzir", kažu proizvođači.