Državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, pozvao je danas građane da se ne opuštaju i da nastave da se pridržavaju mera koje su uvedene zbog epidemije korona virusa.

On je naveo da će o merama odlučivati struka, ali da će verovatno ostati iste.

Mirsad Đerlek je naveo da korona brojke jesu ohrabrujuće, ali da nema mesta opuštanju.

"Želim da poručim građanima Srbije da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija", rekao je Đerlek za RTS i dodao da država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije.

Državni sekretar je ocenio da je Srbija postigla odlične rezultate i da je pad broja novozaraženih rezultat vakcinacije u našoj zemlji.

"Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije", izjavio je on i istakao da u našoj zemlji, ipak, ima nekoliko regiona gde je broj vakcinisanih mali.

Đerlek je istakao da su među njima Tutin sa 6,9 odsto, Novi Pazar sa nekih 12,5 odsto, zatim Lajkovac, Ljig i Mionica. On je istakao da moraju da što više razgovaraju sa ljudima jer su puni, kako kaže, dezinformacija.

Govoreći o vakcinaciji studenata, Đerlek navodi da mladi strahuju da korona može da utiče na sterilitet, ali da su milioni ljudi vakcini i da nije dokazano da deluje na reproduktivne organe. On je podsetio da je Svetska zdravstvena organizacija dala preporuku da se vakcinišu i trudnice koje spadaju u rizične grupe.

"To su trudnice koje su u poodmaklim godinama, trudnice sa velikom telesnom težinom, trudnice koje boluju od šećerne bolesti i hipertenzije. Svetsko udruženje ginekologa i akušera je, takođe, dalo zeleno svetlo za rizične grupe", rekao je Đerlek za RTS.

On navodi i da će sredinom sledeće nedelje Srbija dostići i preći dva miliona punoletnih građana koji su vakcinisani prvom dozom.

Podsetimo, u poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 1.987 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još 30 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je 183.

Dan ranije bilo je 1.695 novozaraženih od 8.956 testiranih, uz 31 smrtni ishod i 202 pacijenta na respiratorima.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)