Sednica Kriznog štaba biće održana sutra u 16 časova u Palati Srbija, potvrđeno je za MONDO. Na njoj će se razgovorati o postojećim merama za suzbijanje korona virusa.

Kako saznaje MONDO, male su šanse da se na sutrašnjoj sednici donesu nove odluke o daljem popuštanju mera. Umesto toga, razmatraće se najbolja opcija za Uskrs i predstojeće praznike.  

Prema sadašnjim informacijama, ugostiteljski objekti i kafići nastaviće da rade isključivo u baštama, dok se odluka o njihovom potpunom otvaranju tek očekuje. 

Na novoj sednici očekujemo analizu brojki i situacije u bolnicama. Budući da brojke padaju, ne očekujemo nikakvo pooštravanje za Uskrs, ali ne bi trebalo da dođe ni do popuštanja sadašnjih mera. 

"I dalje nema velikih okupljanja i slavlja. Kafići bi trebalo da nastave da rade samo u baštama. Mislim da je to najbolja opcija dok ne prođe Uskrs, a za dalje ćemo videti", kažu za MONDO iz Kriznog štaba. 

Nema nikakve najave o otvaranju noćnih klubova i neograničenog rada ugostiteljskih objekata, jer je za to još uvek rano. Ipak, razmatraće se dalje opcije. 

"Još samo malo da se strpimo i sve nas to čeka. Ne smemo da popustimo sve mere odjednom, već moramo da budemo obazrivi. Videćemo šta o tome misli ekonomski deo Kriznog štaba na sutrašnjoj sednici", kažu iz Kriznog štaba.

Podsetimo, državni sekretar Ministarstva zdravlja, Mirsad Đerlek, pozvao je građane da se ne opuštaju i da nastave da se pridržavaju mera koje su uvedene zbog epidemije korona virusa.  On je naveo da će o merama odlučivati struka, ali da će verovatno ostati iste.

"Želim da poručim građanima Srbije da izdržimo još malo. Još dva do tri meseca i blizu smo cilja. Treba nam još opreza, epidemijske mere i masovna imunizacija", rekao je Đerlek i dodao da država koristi nekoliko modela promocije vakcinacije.

Državni sekretar je ocenio da je Srbija postigla odlične rezultate i da je pad broja novozaraženih rezultat vakcinacije u našoj zemlji.

"Posećujemo svaki grad, svako selo, dolazimo do svakog čoveka i razgovaramo. Dosta smo opustili građane i oslobodili ih bespotrebnog straha. Ovo što brojke padaju jeste rezultat vakcinacije", izjavio je on.

U poslednjih 24 časa u Srbiji je zabeleženo još 1.987 slučajeva infekcije koronom, dok je, nažalost, preminulo još 30 osoba.  Broj pacijenata na respiratorima je 183. Dan ranije bilo je 1.695 novozaraženih od 8.956 testiranih, uz 31 smrtni ishod i 202 pacijenta na respiratorima.