Rade Čubrilo, nekadašnji pripadnik Legije stranaca i komandant Srpske vojske Krajine otkrio je u jednom intervjuu da je nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sprečio ujedinjenje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

"Vrlo smo radili na ujedinjenju sa Republikom Srpskom i to je bilo skoro gotovo. Da smo se ujedinili ne bi prošli kako smo prošli. Ne bi sigurno pala Krajina. Međutim Milošević je učinio sve što je u njegovoj moći da ne dođe do ujedinjenja. A njegova moć je bila tolika da je to bilo ostvareno. On je to uradio preko Karadžića, Krajišnika, Mladića", ispričao je on.

 Kako naovodi jedino se Biljana Plavšić borila kao kao lavica da se ujedinimo.

"Ona se borila za to da postanemo kneževina, da dođe princ Tomislav da bude knez. Bilo je mnogo toga tu. Ona je maksimalno zalegla. Ona se borila i nogama i rukama da se mi ujedinomo i da budemo država koja će se jednog dana ujediniti sa Srbijom. Ali nije dao Milošević. Nije došlo do ujedinjenja ali nije došla ni pomoć u avgustu 1995. kada su nas napali. Ta njegova pomoć od 6 brigada nikada nije došla. I mi smo prošli kako smo prošli", rekao je on u intervjuu za "Balkan info".

 Na ratištu je bio i Đorđe Bošković Giška. O njegovoj smrti se mnogo pričalo a Čubrilo otkriva pravu istinu.

"O Giškinoj smrti smo slušali neverovatne priče, čak su i mene pominjali da sam neki organizator. A istina je da je on poginuo na toj raskrsnici u Gospiću kod popovske kuće. Tu je bio s druge strane silos, a sa tog silosa su pucali hrvatski vojnici. I oni su ga ubili na toj raskrsnici. To mi je rekao njegov sestrić Milovan koji je bio pored njega", rekao je on.

Čubrilo je progovorio i o kapetanu Draganu Vasiljeviću za koga kaže da je ozbiljan profesionalac, i ozbiljan čovek.

"Obučio je ljude, sarađivali smo dobro. Čak smo imali i neke zajedničke akcije. O njemu sve najbolje. Svi su prali ruke od njega kad je bio u zatvoru. Kapetan Dragan nije dozvolio da niko na terenu pravi neki javašluk. Niti je ko silovan, niti je ko zaklan a zarobili smo barem 50-60 Hrvata. I ti koji su bili uhapšeni policajci i vojnici njima niko šamar nije udario. Neki od tih što su bili zarobljeni me i dan danas pozdravljaju", ispričao je on.

 A onda se prisetio i jednog neobičnog sastanka tokom 1991. godine.

"Bilo je to u julu 1991. Dolazi Josip Bulok, pomoćnik ministra Boljkovca i odrede mene da idem sa njim na sastanak. Nađemo se na jednom putu, na sredini. Obojica smo poveli pratnju. Sastali smo se, pričali. I on mene pozove na ručak, da idemo tu u neku kafanu na jagnjetinu. Ja sam se zahvalio jer nisam hteo ovima mojima da se maknem sa vida. I kaže mi on – ja mislim da ćete vi izgubiti ovaj rat, vi ste u zabludi i mislim da ovo što radite ne vodi u dobrom pravcu", ispričao je on.

(MONDO)