Rasadnička proizvodnja je posao koji zahteva dosta vremena, rada i znanja. Odnegovati kvalitetan rasad nimalo nije lako, a to najbolje potvrđuju poljoprivrednici koji se bave ovom granom proizvodnje.
Jedna od njih je i Jelena Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, koja se u ovaj biznis upustila 2007. godine, prvenstveno zbog proizvodnje rasada lubenica, a onda je posao raširila pa sada proizvodi rasad na veliko.
"Do pre nekih 14 godina smo išli po rasad u Lugavčinu jer smo se bavili uzgojem lubenica na otvorenom i prodavali smo plod. Međutim, da ne bi išli za rasad svake godine, ja sam polako uz svog oca počela da kalemim, prvo za sebe a posle i za prodaju", kaže Jelena i dodaje:
"Tako smo počeli da proizvodimo rasad lubenica a onda je krenulo i ostalo. Trenutno imamo paradajz, kalemljene i nekalemljene lubenice, dinje, krastavce, papriku."
Proizvodnja rasada u plastenicima počinje početkom februara sejanjem semena koje ide na grejače, potom u tople leje. Sa kalemljenjem lubenice počinje se početkom marta, najpre se seje tikva koja je podloga za kalemljenje pa lubenica i onda se to posle kalemi.
Brojne su prednosti kalemljene lubenice, ali posao nije nimalo lak.
"Pipav je to posao i uvek radim ja jer nije to baš tako jednostavno. Raseče se tikva, doda biljka lubenice, to se spoji štipaljkom. Koren od tikve ide duboko u zemlju i crpi vlagu zbog toga kalemljenoj lubenici odgovara suša više nego kišno vreme i bez problema podnosi visoke temperature, dok ne kalemljena lubenica ima plitak koren i bez navodnjavanja ne može da opstane", rekla je Jelena.
Ona dodaje da svake godine povećava proizvodnju kalemljenih lubenica jer se sve više kupaca odlučuje upravo za ovako proizvedene biljke.
Jeleni u proizvodnji rasada pomažu porodica, suprug, dva sina i majka. Ističe, da bez njihove pomoći i podrške ne bi mogla sama pa zbog toga iz godine u godinu širi proizvodnju a ove sezone u planu je i uzgoj lubenica na otvorenom.
"Gajili smo ranije lubenice na otvorenom, pa smo kratko prekinuli međutim, ovog proleća počećemo ponovo. Zbog toga sam i povećala proizvodnju rasada ali i zbog velike potražnje kupaca. Ove godine sam 7.000 biljaka nakalemila, pored toga smo proizveli i 4.000 struka paradajza, paprike oko 12.000 i oko 1.000 struka dinje i isto toliko ne kalemljenih lubenica", rekla je Jelena.
Ona kaže da robu prodaje na pijaci u Topoli, četvrtkom i nedeljom i sve više kod kuće, jer, kako ističe, ima svoje mušterije.
Kalemljena lubenica se kod Jelene može kupiti po ceni od 100 dinara struk, dok je nekalemljena 50 dinara. Cena rasada krastavaca je takođe 50 dinara, a isto toliko košta i paradajz, dok se paprika prodaje po ceni od 20 dinara.
(MONDO/Rina)
Duško Vujošević kritikuje Petruševa: Mora da se dovede u red, a Zvezda da se pozabavi njime
"Sigurno smo najbolji klub u regionu": Nebojša Čović na proslavi Crvene zvezde!
“Željko, gledaj sad šta ćeš”: Partizan ima novog sponzora, Ostoja Mijailović otkrio sve detalje!
Partizan u punoj Areni traži povratak na pobednički kolosek: Klub se oglasio pred meč sa Fenerom
Voditeljka čestitala Dončiću katolički Božić: Jokić kaže "nije moj", a pogledajte Lukinu reakciju