• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZARADA JE ODLIČNA - 2.000 DINARA PO KILOGRAMU: Evo kako je Stefan (28) iz Loznice odlučio da uzme novac!

Proizvođači koji se u Srbiji odluče da sade rukolu, imaće jednu od najvećih zarada u poljoprivredi, pokazuju podaci.

 Izvor: Youtube/screenshot/Iowa Ingredient/MUP Srbije

Osim što dostiže cenu od 2.000 dinara po kilogramu na pijacama, od prodaje rukole godišnje može da se zaradi više od tri miliona dinara po hektaru, pokazali su podaci Privredne komore Vojvodine.

Da bi se ovaj posao započeo, maksimalna ulaganja koja su potrebna iznose između 12.000 i 15.000 evra po hektaru, što se isplati za godinu dana. Prinos onda iznosi 20.000 kilograma, kažu mladi proizvođači za MONDO. 

"Naravno, svi počinjemo sa manje. Ali plastenička proizvodnja se svakako najviše isplati. Još uvek nema mnogo proizvođača rukole u Srbiji, a potražnja u gradovima je sve veća. To vidimo kao osnovnu prednost i potencijal za zaradu, od koje živimo već godinu dana", kaže mladi proizvođač Stefan Kojadinović (28) iz okoline Loznice, koji rukolu uzgaja zajedno sa svojim bratom i sestrom.

Možda će vas zanimati

NEMA MNOGO KONKURENCIJE

Ovaj momak je zajedno sa bratom i sestrom došao na ideju da sade rukolu, kako bi se izdvojili i bili prepoznatljivi po toj ponudi.

"Nema mnogo firmi koje se time bave, dok onih koji sade vinograd, maline ili jabuke u Srbiji ima dosta. Mi znamo da nemamo dovoljno znanja u poređenju sa ljudima koji se ceo život bave poljoprivredom, pa smo odlučili da radimo nešto gde nema mnogo konkurencije. Istraživali smo na internetu šta može dobro da se proda, a nema ga mnogo na tržištu", kaže proizvođač rukole Stefan Kojadinović.

NEMA PESTICIDA KAO PARADAJZ

Počeli smo sa malom površinom i imali dobre rezultate. Nakon toga, prešli smo na proširenje i plastenik, kaže on.

"Rukola dospeva za branje za oko 45 dana. Uzgoj nije komplikovan, ukoliko joj se obezbedi ono što zahteva. Kod nas se najviše gaje sorte riga i koltivata. Proizvodnju nam je olakšalo to što je rukola uglavnom otporna na promene temperature i hladnoću, dok nema ni potrebe za hemijskim tretmanima i prskanjem", kaže Stefan za MONDO. 

Saznali smo da je dovoljno da se rukola redovno prska običnom vodom, koja je štiti od inspekata koji je napadaju, tvrdi on.

"Nema potrebe za jakim tretmanima i to nam je važno, jer možemo da kažemo da je povrće koje prodajemo zaista zdravo. Stalno čujemo da su paradajz i zelena salata puni pesticida, pa eto, rukola je onda nešto što može da bude savremena zdrava zamena", kaže Stefan za MONDO.

NIŠTA BEZ ONLINE DOSTAVE

Danas je važno da se proizvod dobro reklamira, da ima lepo pakovanje i da se na neki način "popularizuje" kaže Stefan.

"Prodajemo rukolu radnjama, trgovinama i restoranima, ali i pijacama. Uglavnom se pakuje u kutije od po 150 grama, dok restorani traže veće količine, jer je nema mnogo u ponudi. Za rukolu ljudi u selima uglavnom ne znaju, posebno ne stariji, tako da se mi orijentišemo uglavnom na ljude u gradovima i  naravno, radimo online dostavu, jer bez toga danas nema ništa", kaže on. 

Prema njegovim rečima, mala i  srednja gazdinstva u Srbiji mogu dobro da zarade od rukole, ali samo ako razmišljaju i planiraju unapred.

"Poštujemo savete poljoprivrednih stručnjaka i istovremeno pratimo cene, troškove, materijal i mehanizaciju. Kada se sve to sabere, zarada može da bude visoka, po nekoliko stotina hiljada evra. Planiramo da se proširimo i da kupimo dodatno zemljište za plastenike, ali i da zaposlimo ostatak šire porodice, kaže on. 

RASTE U ZASENI,KAKO BI IMALA DOBAR UKUS

Prema rečima stručnjaka, rukola najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli puno vlage, pa zahteva često zalivanje. Ne smeta joj hladno vreme i otporna je na mraz. Za setvu potrebne su dnevne temperature iznad četiri stepena.

Najbolje raste na sunčanom mestu, ali toleriše i hladovinu. Ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je obezbediti zasenu. Zahvaljujući tome, može se uspešno uzgajati čitave godine..Ukoliko nastupe visoke temperature potrebno je obezbediti zasenu, inače će imati listove lošijeg ukusa. Od setve do berbe treba da prođe oko četiri nedelje.

Pročitajte još

Inicijalizacija u toku...

Komentari 17

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zvezda IDEA Zauvek!

Odakle nam hektar zemlje...

Štapovi za vaterpolo

Pa, samo da za početak imate 12 ili 15 HILJADA EVRA. .. .

Aleksandar

Kilo Ajfona 5000$! Idemo ovce!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU