Prvo mesto na listi nepažljivih vozača pripalo je građanima Sremske Mitrovice, gde čak šest odsto vozača koristi mobilni telefon u vožnji, što je, kako u Agenciji navode, veoma visok procenat. U stopu ih prate vozači sa teritorije Kikinde (5,6%), Novog Sada (5,2%), Subotice (5,1%), Zrenjanina (4,9%) i Sombora (4,6%).

Za Vojvođanima neosetno "kaskaju" vozači koji žive na području koje je u nadležnosti Policijske uprave Valjevo (4%), a zatim oni koji voze drumovima za koje je nadležna Policijska uprava Vranje.

Prema istim indikatorima, visok procenat vozača koji u vožnji koriste mobilni telefon registrovan je na teritorijama Beograda (3,9%), Čačka (3,8%), Kraljeva (3,6%), Novog Pazara (3,5%), Kruševca (3,3%) i Užica i Leskovca (3,2%).

Srednji procenat nesavesnih vozača sa mobilnim telefonima registrovan je na teritoriji Smedereva (2,9%), Požarevca i Niša (2,8%) i Kragujevca, Jagodine i Prijepolja (2,4 odsto), a nizak procenat zabeležen je na teritorijama Prokuplja (2%), Pančeva (1,4%), Pirota (1,3%) i Zaječara (1,2%), a vozači na teritoriji Policijske uprave Bor su izgleda najsavesniji jer je tamo registrovan vrlo nizak procenat vozača koji koriste mobilni telefon u vožnji (manje od 1%).

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje postala je svakodnevna pojava koja je prema rečima stručnjaka prerasla u jako rizičnu i opasnu naviku. Veliki broj studija i istraživanja kod nas i u svetu godinama ukazuje na negativne posledice upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje na bezbednost saobraćaja, uz upozorenja da je 25 odsto svih saobraćajnih nezgoda povezano sa distrakcijom (poremećaj pažnje).

VISOKE KAZNE

Kazna za upotrebu mobilnog telefona u saobraćaju nije ograničena samo na vozače, već može važiti i za pešake. Ukoliko pešak koristi telefon dok je na pešačkom prelazu, može platiti kaznu u visini od 3.000 do 12.000 dinara, a ukoliko prelazi ulicu sa slušalicama, visina kazne se kreće od 5.000 do 30.000 dinara. Ukoliko vozač na bilo koji način koristi mobilni telefon tokom vožnje, visina kazne iznosi 10.000 dinara. Vozači ne smeju ni da koriste telefon dok je ogromna gužva ili dok čekaju zeleno svetlo na semaforu.

(MONDO)