• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vakcina protiv novog gripa početkom 2010.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je u ponedeljak da će Srbija, "po svoj prilici", nabaviti vakcinu protiv novog gripa početkom 2010. godine ili čim ona bude "komercijalno dostupna".

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je u ponedeljak da će Srbija, "po svoj prilici", nabaviti vakcinu protiv novog gripa početkom 2010. godine ili čim ona bude "komercijalno dostupna".

Milosavljević je dodao da će se istovremeno raditi i na registraciji vakcine.

"Činjenica je da u Srbiji u ovom trenutku nije registrovana nijedna vakcina H1N1, a činjenica je i da je Evropska agencija za lekove izdala tri sertifikata. To znači da bi proizvođači ova tri sertifikovana preparata trebalo da imaju interesa da budu registrovani i u Srbiji", rekao je ministar.

Proizvođači su, dodao je on, do sada bili na distanci, nabavke su odlazile u bogate zemlje, ali su posle preporuke Svetske zdravstvene organizacije da je umesto dve potrebna jedna doza vakcine, postali otvoreniji i prema drugim zemljama.

Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko nedelja, rešavaće se problem konkursa i proizvođača vakcina protiv novog gripa.

Ministar je najavio da protiv virusa novog gripa treba da budu obavezno vakcinisani svi građani koji su stariji od šest meseci, a imaju neko od rizičnih hroničnih oboljenja, dok će ostalima vakcinacija biti preporučena.

Milosavljević je rekao da se procenjuje da obavezno treba da se vakciniše od 900.000 do 915.000 hiljada građana sa hroničnim bolestima i zaposlenih u javnom sektoru.

"U ovoj sezoni kupićemo onoliko koliko procenimo da možemo. Zbog toga pravimo planove sa Fondom za zdravstveno osiguranje da vakcina bude besplatna za one kojima je obavezna, a da za građane kojima se preporučuje bude deo participacije", rekao je Milosavljević.

On je istakao da je vakcinacija "neophodna i za zdravu populaciju, kako bi se zaštitila ne samo individue već čitavo društvo i time bi smanjila verovatnoću širenja bolesti".

Kritikujući medije koji objavljuju tekstove o tome kako, navodno, vakcina ubija, Milosavljević je naglasio da će "ministarstvo zdravlja platiti oglas u medijima kako bi građani znali da je stručno mišljenje o vakcinaciji takvo da je ona neophodna".

Milosavljević je u Kliničkom centru pustio u rad linearni akcelerator namenjen lečenju pacijenata s malignim oboljenjima.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image