Podsećamo, požari u Grčkoj traju od prethodnog meseca i goreli su po čitavoj Evzoni. Požari su bili zahvatili celu Grčku, praktično od Evije do Rodosa. Najdramatičnije je bilo na Peloponezu gde vatrena stihija opustošila nepristupačne šumske predele.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su se na grčkom ostrvu Evija zajedno sa kolegama borili da savladaju požare koji su zahvatili ovo ostrvo. Dejstvovali su u helikopterskim naletima, sipajući vodu na ugroženim područjima, a za njima su išle spasilačke jedinice.

Juče su se naši vatrogasci i spasioci prešli su državnu granicu u vratili se kući. A šta je sa turistima? Zoran Arsenović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija rekao je da je veliki broj naših turista, u koordinaci sa agencijom, uspeo da ode na alternativnu destinaciju.

Zoran Arsenović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija, govoreći u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da je većina srpskih turisti koji su bili na Eviji, na kojoj su izbili požari, bezbedno premeštena na druge destinacije.

"Prema poslednjim informacijama, najveći broj turista koji je želeo da se pomeri sa Evije, u koordinaciji sa agencijom, uspeo je", naveo je Arsenović.

Dodaje da je mali procenat naših putnika hteo da se vrati u Srbiju, posle izbijanja požara, da ove godine nije bilo velike tražnje za Grčkom, kao prethodnih godina, pa je zato i bilo alternativnih destinacija u toj zemlji.

Govoreći o onima koji već imaju uplaćene aranžmane na Eviji, on je rekao je da im se za sada nude druge destinacije, jer je najveći broj agencija, u narednih desetak dana, stopirao odlazak na to ostrvo.

Arsenović navodi da se prati situacija za odlazak na Eviju, s obzirom na to da je najveći broj požara pod kontrolom i smiren, ali da se putnicima nude druge destinacije ili kasniji odlazak.

O situaciji u drugim delovima Grčke, kada je reč o požarima, navodi da je ozbiljnih požara bilo na Rodosu i Peloponezu, ali ne u blizini naseljenih mesta.

"Problematičan je široki deo Peloponeza koji je izuzetno zelen, gde je vegetacija bujna, gde na većem delu dolazi do izbijanje lokalnih požara. Ono što je dobro, požara nije bilo u blizini turističkih mesta", dodaje Zoran Arsenović.

On je naglasio kako je ovo leto najtoplije u poslednjih 150 godina, prema informacijama svetskih meteorologa i, osim u Grčkoj, požari su zabeleženi i u Italiji, Španiji i Portugaliji.

Protokoli za putovanje zbog pandemije uticali su na turizam, što je turiste stavilo u pasivan položaj kad je reč o planiranju putovanju. To je bio i jedan od negativnih uzroka zbog kojeg naši građani nisu putovali. Za nastavak letnje sezone, Arsenović navodi značaj jasno definisanih protokola u vezi sa koronavirusom – vakcinacija, test ili mere.

"Treba da imamo jasno definisane procedure koje su transparentne, na vreme prezentovane. Možemo da zaključimo sa vakcinacijom ili pi-si-arom, ljudi putuju. Turizam je pokazao da je jako žilav i otporan, ali vrlo senzitivan na protokole koji se menjaju na dnevnom nivou", ističe.

Govoreći o letovanju u Srbiji, Arsenović kaže da naša zemlja ima male, privatne apartmane, te seoska domaćinstva, da su cene pristupačne za građane, za razliku od ekskluzivnih hotela gde su cene visoke, jer ih ima malo.

Kaže da su najposećenija mesta, osim Beograda, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Kopaonik, Sokobanja, a da su predeli Istočne Srbije "skriveni dragulj" zbog loše infrastrukture. GArsenijević je istakao da je trend da planinski centri u Srbiji imaju veću posećenost leti, nego zimi.

(MONDO/B92)