Milka Damjanović juče je uspešno prebačena na aerodrom u Kabulu i sada čeka dalji premeštaj u bezbednu zonu. Ona je jedina preostala državljanka Srbije u Avganistanu. Humanitarna je radnica pri italijanskoj misiji u ovoj zemlji.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekla je da je na sigurnom, u onoj meri koliko je to moguće u Kabulu. Objasnila je da nema direktnih pretnji, ali da je neophodno da se vodi računa o tome šta se radi i šta se priča "kako ne biste izložili sebe i druge opasnosti".

"Vodimo računa jedni o drugima. Kao i uvek, kada je ratno stanje, negde je nivo ljudskosti porastao", objašnjava ova humanitarna radnica.

Koliko se situacija promenila?

Milka Damjanović je istakla da je sve za 180 stepeni promenjeno, naročito u smislu pesperspektivnosti za jedne i pukog preživljavanja za druge.

"Nema pretnji, čak postoji i neka bezbednosna talibanska struktura koja se kreće ulicama i čuva od lopova, jer niko od nas nema neku naoružanu zaštitu", istakla je ona.

Dodala je da na ulicama vlada tišina, jer talibanima niko ne sme ništa da kaže. Što se tiče stranaca, navela je da je sve u redu, ali što se tiče lokalnog stanovništva, ništa nije u redu i svi su zabrinuti.

"Mladi ljudi koji su želeli da se obrazuju i da žive drugačije sada oko aerodroma mole i pokušavaju da napuste zemlju", pojasnila je gospođa Damjanović situaciju u Avganistanu.

Da podsetimo, u Kabulu su bila još dvojica srpskih državljana koji su, na sreću, uspešno evakuisani.

Ovi srpski državljani su od pada prestonice Avganistana bili smešteni na aerodromu u Kabulu koji je obezbeđivala vojska SAD. Oni su pre tri dana potvrdili da su od početka bili u stalnom kontaktu sa otpravnikom poslova Ambasade Srbije u Indiji Sinišom Pavićem im je pomogao. Od njega su, kako prenose, saznali da je još jedna državljanka Srbije u Kabulu.

(MONDO/Radio slobodna Evropa)