Ispred Kineskog tržnog centra na Novom Beogradu nije sve zamrlo posle požara. Ima i kupaca i prodavaca, ali na improvizovanim tezgama. Gde će Kinezi prodavati robu koju su već naručili?

Miris dima, garež. U potpuno izgorele lokale na prvom spratu još se ne može, ali u prizemlju pojedini rade - na imrovizovanim tezgama prodaje se roba. Skoro dve nedelje posle požara, računaju se gubici.

"Po lokalu najmanje 100.000 evra robe je izgorelo, prosečno, 200 radnji je izgorelo, puta 100.000 to bi bilo 20 miliona evra u robi. Imamo puno mušterija koje se 20 godina isključivo snabdevaju iz našeg tržnog centra. Oni drže u unutrašnjosti i u gradu druge lokale, privatne butike, tako da ima jako puno građana koji su oštećeni", kaže Šen Hong, predsednik Udruženja vlasnika lokala.

Gordanin lokal je potpuno izgoreo.

"Ja sam suvlasnik sa još dve sestre, mi imamo jedan lokal unutra i mi hranimo tri porodice. Sve smo izgubili. To je katastrofa, ogromna katastrofa. Mi sada čekamo ko će se javiti da izvršimo sanaciju što pre da bi ljudi mogli da se vrate na posao. Ovaj centar je, osim Kineza koji su bili zakupci, hranio sve naše srpske radnike unutra koji su ostali bez posla", rekla je Gordana Rakočević, vlasnica lokala.

Lokali su u privatnom vlasništvu. Oko 90 odsto naših ljudi iznajmljuje ih Kinezima. Pitanje je ko može da pomogne u rekonstrukciji i kako sakupiti novac, jer troškovi će biti ogromni.

Pogledajte kako sada izgleda ovaj tržni centar.

Espreso/Marko Nikolic Gašenje požara, kineski tržni centar, Novi Beograd

 Prof. dr Đorđe Pavlović, vlasnik lokala, istakao je da moraju da se bore.

"Smatram da bi trebalo da se očisti ovo, evo već je prošlo skoro dve nedelje, tačnije 13 dana i naravno pre svega krov da se uradi. Čak 99 posto nas ne želi da napusti ove objekte, mi ćemo se boriti da ostanemo ovde. Kinezi žele da ostanu, mi takođe", kaže Pavlović.

"Sto posto Kineza, mogu odgovorno da kažem, hoće da zadrži ovde radnje, neće da ide nikuda i 100 odsto vlasnika lokala hoće da nas podrže i da poprave svoje lokale, neće nikuda da se sele, nema gde da se sele", kaže Šen Hong.

Roba koja je naručena iz Kine i koja svakog momenta treba da stigne, prodavaće se tek iduće godine. Do tada će morati da stoji u magacinima. A svaki lokal naručio je najmanje jedan kontejner.

(MONDO/RTS)