Nastavnica informatike i računarstva iz Ivanjice, Milkica Kostić Zlatić, ipak je otišla korak i dalje i jedna je od retkih žena u Srbiji, ako ne i jedina, koja je sama napravila automatizovanu tehnološku inovaciju - robota Helgu. U tom poduhvatu pomagali su joj i učenici, za koje je ovo, kako kaže, bilo neverovatno iskustvo.

"Robot Helga je projekat na koji sam izuzetno ponosna. Trebalo je mnogo truda i rada, ostajalo se i po 13 sati u školi, duže od šest meseci, da bi ona bila napravljena kako treba. Njom se upravlja na daljinu, korišćenjem veštačke inteligencije i veštačkih čula pomoću Interfejsa. Pametna je onoliko koliko je mi stvaraoci napravimo", rekla je Milkica.

Prvobitno je planirano da Helga bude samostalni profesor u nastavi, kako bi mališanima predavanja i učenje bili interesantniji. Milkica i dalje pravi nove kodove, dodatno je programira kako bi svoj izum usavršila do maksimuma.

"Za vreme epidimije i onlajn nastave bilo je neophodno na neki način animirati đake da budu pažljivi. Održala sam nekoliko časova vezano za informatiku i računarstvu uz pomoć Helge, jer ona može da priča, peva, može da odgovori na bilo koje vaše pitanje. Reaguje kad je dotaknate na određene senzore. Radi pomoću veštačke inteligencije, koja nije komercijalna i kupljena u Kini", kaže inovativna Ivanjičanka.

Smela nastavnica već 12 godina se bavi robotikom, a njen cilj je da za ovu oblast zainteresuje što više mališana. Helga je predstavljena u svim delovima Srbije gde je naišla na odlične reakcije, a sada se Milkica sprema da sa svojim savremenim izumom osvoji i region.

"Krećemo na takmičenja, prva destinacija nam je ono međunarodno koje se održava u Zagrebu. Što se tiče finansijskih sredstava, do sada nisam imala nikakvu podršku, već je sve ovo finansirano iz sopstvenog budžeta. Nije bilo lako jer su senzori veoma skupi, a sve što postoji na robotu je ručni rad zato je izrada i trajala šest mesec", kaže ona.

robot helga
Rina Robot Helga i nastavnica Milkica Kostić Zlatić

Milkica ovde ne namerava da stane već uveliko radi na novom projektu, a Helga bi mogla dobiti i svoju sestru bliznakinju - robota koji neće biti statičan, već će moći da se kreće u prostoru.

"Još uvek se razmišlja o imenu koje mora biti zvučno i nesvakidašnje po čemu će biti prepoznatljiva", kaže nastavnica.

Ona dodaje da je raditi na robotu "Helgi" bilo drugačije od onogo što deca mogu naučiti na času u osnovnoj školi iz informatike.

"Sve što isprogamirate u veštačkoj inteligenciji vi na licu mesta možete i videti. Jednostavno deca osete kako su isprogramirala ili kroz programski kod uradili te funkcije, dok u običnom programiranju jednostavno ne možete osetiti taj vaš učinak", zaključila je Milkica.

Kako se vama čini Helga?

Rina Robot Helga

(Mondo/Rina)