Dane danas ima 22 godine, a kao gorštak živi sam od svoje 15. godine. Do prve prodavnice ima 4-5 sati jahanja na konju. Čoveka ne vidi po dva meseca. Ipak, sići će u grad samo ako bude morao da se ženi.

Dane je rođen je u Novom Pazaru gde je završio osnovnu i srednju školu. Bio je odličan đak, a roditelji su želeli da on ide na fakultet ali on nije želeo isto što i oni. Na pitanje: "Zašto?, kaže:

"Mora neko i na selu da ostane", jasan je Dane Biorac i uz osmeh objašnjava da je srećan što je ostao na Goliji da čuva ovce i bavi se stočarstvom.

Provodi dane sa svojim stadom, a svaka ovčica ima ime.

"Evo, ova je Malina, Zvezda, Zvonara, Granina, Gara, Kaluša", nabraja Dane i tvrdi da su mu najveći  problem vukovi

"Vičem na njega teram ga, ’de ćeš, vičem, to je moja", pojašnjava ovaj gorštak koji živi u čukundedinoj kućici.

Prvi komšija mu je, kako kaže, na pola sata hoda peške, a čoveka nekad ne vidi ni po mesec i po  - dva, posebno zimi kad su "ovde baš golemi snegovi".

Youtube/printscreen/ Kurir Dane Biorac

Danu je glavno prevozno sredstvo konj, na njemu donosi namirnice, a žali se na to što nema puta do kuće, jer kada sneg padne teško mu je da dođe.

Hvali Dane gorštački život i objašnjava da mu ponekad društvo prave i moderne tehnologije. Kaže da da nema telefon ne bi živog čoveka danima čuo, a pošto nema struje nabavio je ispravljač na koji puni telefon, pa tako ima i interneta.

"Ovo mi je ovde ispravljač što punim telefon na njemu i što mi je ova sijalica. To mi je", kaže Dane objašnjavajući sa kakvim je izazovima sve doneo odluku da se pozabavi.

Kada ima dnevne svetlosti i kada se panel napuni, on ima telefon i sijalicu, kada su zimi dani kraći i kad ne stigne da se napuni nema ni to.

"Radi se od zvezde do zvezde. Stane se do sutra dok se sunce ne pomoli", objašnjeva.

Dane zna da mu je došlo vreme za ženidbu, ali devojaka zainteresovanih da dođu da žive u uslovima u kojima on živi nema.

"Ako mi se ne dovede struja i ne napravi put, moraću za još neku doginu da siđem dole da se ženim, dole da živim. Neće ni Albanke ovde", kaže ovaj gorštak.

Što se pandemije korone tiče, on je, kako kaže, nije ni osetio, a na izolaciju i socijalnu distancu je i više nego navikao.

"Žale se - umiru od korone. Nose one maske, vakcinišu se. Nit sam išao na vakcinaciju, niti na glasanje, nit sam išao po te tri hiljade za vakcinisane", kaže.

Živi kako je sam izabrao i bori se za svoje parče hleba.

(MONDO/Kurir)