• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO SU NAJSKUPLJE SLAVE U SRBIJI! Ako ih slavite, moraćete da izdvojite PAPRENU sumu za bogatu trpezu, evo i zašto!

Računica pokazuje da za spremanje mrsne slave treba izdvojiti oko 43.790 dinara, dok je posna trpeza skuplja.

slava Izvor: MONDO/Goran Sivački

Iako se krsne slave praznuju tokom cele godine, krajem oktobra počinje onaj period koji označava i sezonu slava. Slava se smatra jednim od najvažnijih događaja u pravoslavnim porodicama u Srbiji posle Božića i Uskrsa, a sa Svetom Petkom 27. oktobara, pa Svetim Lukom 31. oktobra, počinje "sezona" slava sve do 19. decembra i najveće slave, Svetog Nikole, za koji se govorilo da ga "pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu".

Iako se zbog pandemije korone ni ove godine neće slaviti kao pre virusa, onako kako smo navikli sa mnogo gostiju pa i po nekoliko dana, mnogi građani će ispoštovati verske običaje bar u krugu najbližih članova porodice i prijatelja. Koliko bi okvirno koštala priprema slavske trpeze za najviše 20 gostiju?

Možda će vas zanimati

Računica pokazuje da za spremanje mrsne slave treba izdvojiti oko 43.790 dinara, dok je posna trpeza skuplja i potrebno je 46.350 dinara za hranu i ostale potrepštine.

Poznato je da je u Srbiji krsna slava jedan od najvažnijih događaja u toku godine pa za taj dan ne žalimo para kako bismo na najbolji način ugostili prijatelje i rodbinu. Računica je napravljena za najskromniju trpezu, ali kako je obično red, hrane mora da bude i da gosti ponesu.

Za pripremu mrsne slave najveći izdatak je svakako meso. Ukoliko se odlučite samo za roštilj koji pečete u mesari, za četiri kilograma treba izdvojiti oko 3.800 dinara. Međutim, ukoliko dodate i prasetinu, prase od 15 kilograma košta oko 7.000 dinara, ali pod uslovom da ga sami pečete. Kilogram kupljenog prasećeg pečenja košta oko 1.400 dinara, dok je kilogram jagnjećeg pečenja oko 1.700 dinara. Slava je nezamisliva i bez sarmi ili punjenih paprika. Tako je za oko 40 sarmica potrebno oko dva kilograma mesa, što junećeg, što svinjskog, te je ukupan iznos oko 4.000 dinara.

slava Izvor: Youtube / RTS

Oni koji pak imaju posnu trpezu, za 20 gostiju moraju da kupe barem 20 kilograma sveže ribe - oslića, pastrmke, šarana. Na primer, za oslić je potrebno oko 10.000 dinara, plus prženje 200 dinara po kilogramu, što je 14.000. Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 2.000 dinara.

Pored mesa, najviše para dajemo na predjelo, odnosno za mezetluk - čak oko 4.450 dinara. Za gotove pite, kiflice i testa izdvajamo oko 3.600 dinara plus deset vekni hleba, koje koštaju oko 800 dinara. Ipak, za posna predjela poput rolata, ajvara i salata moraćete da izdvojite oko 6.000 dinara, dok posne kiflice, pita i posna torta koštaju oko 6.600 dinara. Tu je, naravno, i desert: kolači, koji koštaju oko 4.000 za tri kilograma, ili torta, oko 3.000 dinara ako je sami pravite.

Ipak, ono što je pri računici isto za obe vrste slave jeste cena pića, koje ukupno košta oko 8.400 dinara. Sve cene su okvirne i mogu da variraju.

Ceh za mrsnu slavu

  • Žito, 500 g 400
  • Slavska sveća 300
  • Ruska salata, 2 kg 1.100
  • Čajna kobasica, 1 kg 1.000
  • Pečenica, 1 kg 1.100
  • Sir, 1 kg 500
  • Kačkavalj, 1 kg 750
  • Kulen, 1 kg 1.100
  • Jaja 20 kom. 340
  • Hleb, 10 vekni 800
  • Kiflice, 4 kg 2.400
  • Pita, 2 kg 1.200
  • Gotov roštilj, 4 kg 3.800
  • Prase, sveže 15 kg 7.000
  • Sarma, 40 kom. 4.000
  • Kupus, 4 kg 250
  • Kiseli krastavac, 2kg 300
  • Paradajz, 2 kg 300
  • Kisela salata, 3 kg 500
  • Paprika, 2 kg 350
  • Sitni kolači, kupovni 3 kg 4.000
  • Torta, domaća 3.000
  • Ulje, 2 litra 400
  • Ostale sitnice (salvete, čačkalice...) 500

Ukupno 35.390

*Cene su u dinarima

Ceh za posnu slavu

  • Žito, 500 g 400
  • Slavska sveća 300
  • Hleb, 10 vekni 800
  • Kiflice, 4 kg 1.800
  • Pita, 2 kg 1.800
  • Rolati, 3 kg 1.800
  • Makarone s tunjevinom 600
  • Torta, domaća 3.000
  • Ajvar, domaći 3 kg 1.800
  • Pasulj, 2,5 kg 750
  • Kiseli krastavac, 2 kg 300
  • Paradajz, 2 kg 300
  • Kisela salata, 3 kg 500
  • Paprika, 2 kg 350
  • Krompir, 5 kg 350
  • Sarma, 40 kom. 4.000
  • Svež oslić, 20 kg 10.000
  • Prženje ribe po kg 200
  • Ulje, 4 litra 600
  • Sitni kolači, 3kg 4.000
  • Ostale sitnice 500

Ukupno 46.350

*Cene su u dinarima

Ceh za piće

  • Sokovi gazirani,15 litara 750
  • Negazirani sokovi, 10 litara 1.000
  • Kisela voda, 9 litara 300
  • Rakija, 3 litra 3.000
  • Pivo, 30 limenki 1.800
  • Vino, 4 litra 1.200
  • Kafa, 300 g 350

Ukupno 8.400

*Cene su u dinarima

Datumi najvećih zimskih slava

- 14. novembar Sveti Kozma i Damjan - Vračevi

- 21. novembar Sveti arhangel Mihailo (Aranđelovdan)

- 4. decembar Vavedenije Presvete Bogorodice

- 19. decembar Sveti Nikola (Nikoljdan)

- 9. januar Sveti Stefan

- 20. januar Sveti Jovan Krstitelj (Jovanjdan)

(MONDO/Kurir)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 16

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milos

Slava se slavi da bi se obilježilo krsno ime a ne da bi se šenlučilo. To nije krnkaluk.

Aleksandar

Pice za posnu slavu? Ovoliko hrane? Pa nije ni cudo sto su se udaljili od svetosavlja i pravoslavlja i sto samo tri puta godisnje dolaze u crkvu, sto retko ko posti sredom i petkom, duze postove da se ne pitaju (razlozi su sve samo ne opravdani), sto se ne citaju sveto pismo, akatisti, molitve... samo da su stomacici puni. Treba svega ali u kolicinama optimalnim za zivot. Budimo ljudi...

lool

50000 za 20 ljudi!?!? Meni toliko popiju inije mi zao! Mir i tisina!?!? Zasto!? Pise tako u Svetom pismu!? Slava je Srpska tradicija starija od Hriscanstva!CUVAJMO TRADICIJU DO POSLEDNJE KAPI KRVI

MONDO REPORTAŽA