Jaka eksplozija odjeknula je danas oko 14 sati u Bubanj Potoku, a gust dim nadvija se nad tim prigradskim naseljem. Građani su prijavili da vide veliki oblak dima iznad mesta eksplozije i da se "zemlja se tresla". Prema nezvaničnim informacijama, ima povređenih ljudi. 

Prema prvim informacijama, reč je o detonaciji raketnog goriva u pogonima firme namenske industrije "Edepro". Iz MUP-a Srbije su potvrdili za MONDO da su ekipe na terenu i da se tačan uzrok eksplozije još uvek utvrđuje. 

Slična eksplozija desila se 02. novembra u 14 časova pre tačno 13 godina, kada je pogon za proizvodnju goriva za protivgradne rakete fabrike "Ede Pro” u Bubanj potoku uništen u snažnoj eksploziji u kojoj su povređena trojica radnika.

Nakon što se dogodila eksplozija 2008. godine, jednom od radnika izgorelo je više od 80 odsto kože i on je tada primljen bez svesti na odeljenje intenzivne nege. Drugi radnik imao je opekotine po glavi i ruci, dok je treći zbog preloma noge primljen u Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica”, a zatim, zbog mogućeg trovanja, prevezen na Vojnomedicinsku akademiju, pisala je "Politika". 

Objekat firme „Ede Pro” koji je odleteo u vazduh korišćen je za mešanje supstanci od kojih se pravi gorivo za protivgradne rakete, rekao je tada Predrag Marić, tadašnji pomoćnik ministra policije zaduženog za sektor zaštite i spasavanja. 

Postrojenje u kojem su se mešale eksplozivne materije nalazilo se na samo nekoliko stotina metara daleko od prvih kuća, na ulazu u naselje Leštane. Žitelji ovog kraja tada su izjavili da eksplozije nisu neuobičajene u njihovoj okolini, ali je tadašnja bila upečatljiva zbog velike šarene dimne pečurke.

"Kad je puklo, svi smo istrčali na ulicu i videli gust dim visok nekoliko desetina metara. Ova eksplozija bila je mnogo jača od nekoliko prethodnih koje se dešavaju gotovo na svakih mesec i po do dva meseca", ispričali su  meštani za "Politiku". Prema njihovim rečima, samo jedna raketa odletela je u vazduh, ali bila je dovoljna da raznese prizemnu zgradu.