Međutim, pored državne pomoći, gradovi i opštine su izdvojili posebnu pomoć za porodilje sa pojedinačnih opština, a iznosi u pojedinim mestima su gotovo jednaki onim na republičkom nivou. Neke opštine pored novčane, daju i razne druge vrste pomoći.

U roditeljski dodatak ulazi i paušal za nabavku opreme za dete koji se isplaćuje zajedno sa roditeljskim dodatkom za prvo dete i njegova visina je 5.000 dinara, a on se usklađuje dva puta godišnje, 1. januara i 1, jula sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji.

PORODILJE U BEOGRADU:

1. Pravo na novčano davanje u iznosu od 10.000 dinara jednokratno.

2. Pravo na novčano davanje za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara jednokratno.

Pravo na navedena novčana davanja porodilja ostvaruje na osnovu podnetog zahteva u roku od šest meseci od dana rođenja deteta. Ova prava se mogu sabirati, odnosno ne isključuju jedno drugo

NIŠ I NOVI SAD

U skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom grad Niš je opredelio više vrsta pomoći za trudnice, porodilje i novorođenčad. Tako u nišu naknada za prvo dete iznosi  20.000 dinara, a u slučaju da je nezaposlena porodilja dobija i dodatnih 50.000 dinara. Takođe, od prvog avgusta ove godine, umesto vaučera za opremu, mame ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 11.000 dinara.

U Novom Sadu je u oktobru usvojena izmena Rešenja o utvrđivanju iznosa novčane pomoći za prvo dete, čime je povećan iznos koji je isplaćuje parovima za prvo dete i trojke, te je za prvo dete pomoć sada 50.000, u odnosu na 35.000, koliko je bilo ranije.

OSTALI GRADOVI

Opština Užice daje po 5.000 dinara za prvo dete, a navodno će ta suma biti duplo veća od 1. januara, dok porodice u Čajetini za svako prvo dete dobijaju po 85.000 dinara.

Subotica iz lokalnog budžeta izdvaja sredstva za finansijsku podršu porodicama sa decom, te je obezbeđena jednokratna novčana pomoć trudnicama na teritoriji grada u iznosu od 15.000 dinara, ali i roditeljski dodatak za prvo dete iz sredstava budžeta grada Subotice u iznosu od po 10.000 dinara.

U Boru je porodiljama obezbeđena jednokratna novčana pomoć za prvo dete u visini od 25.000 dinara Nezaposlenim porodiljama se daje naknada mesečno u visini od 15.000 dinara do detetove navršene prve godine života.

Opština Majdanpek za rođenje svakog deteta roditeljima uplaćuje 10.000 dinara. Nezaposlena porodilja do navršene prve godine deteta prima po 6000 dinara mesečno, dok je Jagodina trudnicama i porodicama sa decom obezbedila nekoliko vrsta pomoći. Tako, nezaposlene trudnice primaju mesečno od 3. meseca trudnoće po 12.000 dinara, a za svako novorođenče nezaposlenih roditelja ova opština izdvaja po 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Opština Svilajnac za prvo rođeno dete u porodici  daje 20.000 dinara, a pored toga svaka novorođena beba dobija bebi paket sa osnovnim potrepštinama i bebi auto-sedište.

Porodilje u Kragujevcu za prvo dete u porodici u kojoj je majka nezaposlena dobijaju jednokratnu pomoć u visini minimalne zarade u Srbiji, dok zaposlene majke dobiju za prvo dete polovinu minimalne mesečne zarade u Srbiji.

Opština Požarevac opredelila je značajna sredstva za prvo dete, te za njega dodatak iznosi 40.000 dinara, dok je u Gornjem Milanovcu novčana pomoć čak 60.000 dinara. Od ukupne pomoći 30.000 dinara se isplaćuje jednokratno, a ostatak je podeljen na 6 mesečnih rata.

(MONDO/Blic)