Tokom jučerašnjeg dana zabelela se cela Srbija, a pojedini delovi zemlje su zbog snega i mećave ostali odsečeni od sveta, a negde je došlo i do nestanka električne energije.

Padavinama se nisu obradovali ni vozači, koji su imali problema sa snegom koji je napadao na njihova vozila i isparkiravanjem pre kretanja na put.

No, to nije jedina muka vozača, jer prema saobraćajnim propisima slede paprene kazne za sve one koji ne očiste sneg i led sa svojih automobila i tako se uključe u saobraćaj. Time ne samo da predstavljaju opasnost po bezbednost u saobraćaju, već vrše i prekršaj za koji je propisana novčana kazna.

KAZNE ZBOG SNEGA DO 18.000 DINARA

Ako niste očistili sneg i led sa stakala vozila, možete dobiti kaznu od 5000 dinara, koliko iznosi i za zavejana svetla i tablice. Dodatno, ako sa vozilom u takvom stanju izazovete saobraćajnu nesreću, to može da vas košta od 5.000 do 18.000 dinara.

U ovom slučaju su najugroženiji pešaci, jer je zbog vremenskih uslova smanjena vidljivost, te je potrebna dodatna opreznost vozača, a neočišćen sneg sa krova vozila moće napraviti dodatan problem, te prilikom kočenja pasti na prednje staklo ili na druga vozila.

OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA

Kako navodi AMSS, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju da budu opremljena zimskom opremom, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica, a van tog perioda vozila mogu, ali ne moraju, da budu opremljena tom opremom. Izuzetak od ovog pravila učinjen je kada su u pitanju lanci za sneg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.Naime, u naselju vozila ne moraju da budu opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Dodaju da se nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra tehničkom neispravnošću. Za ovaj prekršaj kazne za pravna lica iznose od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

(MONDO)