Iako živimo u brzom, modernom vremenu, duh tradicije ipak ne iščezava u srpskom narodu, a to se najviše vidi tokom velikih praznika koji se obeležavju uz sve običaje. Iako je epidemiološka situacij teška, brojni vernici su bili na bogosluženjima u crkvama, uz pridržavanje svih propisanih mera, pa se može reći da je ovo prvi srpski Božić pod maskama.
Nakon četrdeset dana strogog posta, ovog jutra brojni Srbi konačno su se omrsili, a na bogatoj Božićnoj trpezi centralno mesto zauzima česnica, koju su ranom zorom umesile domaćice.
"Ona se potkuvava pre zore kako bi bila spremna kad svi ukućani ustanu, oko nje se okupljaju, i Božićni doručak počinje. Mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja, a u novije vreme dodaje se i malo kvasca. Unutra se obavezno stavlja novčić, ali i glogovo drvo i ko ga pronađe biće cele godine zdrav upravo kao ta biljka. Ove godine najviše smo njega priželjkivali u česnici da pronađemo, više nego paricu", rekla je domaćica Mladena Gojković iz Čačka.
Za pripremu česnice najvažnije je da se umesi u dobrom raspoloženja, osim osnovnih neizbežan sastojak jei ljubav.
"Nekada se česnica mesila vodom sa izvora koju je na Božićno jutro u kuću donosio domaćin. Pravi se uvek u okruglom obliku. Simbolizuje okupljanje porodice i svih članova na jednom mestu. Česnica se lomi rukama, svaki član dobije bar jedan deo kako bi imao napredak u predstojećoj godini", rekla je Mladena.
(MONDO/Rina)
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti