Od početka pandemije do sredine februara ove godine, skoro 15 hiljada ljudi umrlo je u Srbiji od posledica kovida i pored svih napora lekara, medicinskih sestara, tehničara, i svih onih koji se trude da zdravstveni sistem funkcioniše.

U pomoć medicinarima i pacijentima u Srbiji priskočila je Evropska unija. EU je do danas uložila ukupno 77 miliona evra za borbu protiv pandemije korona virusa. Između ostalog, u to spada i kupovina medicinskih sredstava, kao što su respiratori, monitori za intenzivnu negu, toplomeri, maske, frižideri i zamrzivači za čuvanje vakcina, 26 kombija za njihovu distribuciju, te 32 potpuno opremljena vozila hitne pomoći.

Od posebne važnosti su kontejneri sa nameštajem za trijažu i hitnu medicinsku pomoć kojima je omogućena trijaža pacijenata i sprečavanje pristupa potencijalno zaraženim ljudima u zdravstvene ustanove. Medicinska oprema za kontejnere je takođe isporučena, uključujući krevet za pregled, sto sa dve stolice, beskontaktni toplomer, manje posude za medicinski i infektivni otpad te kantu za otpatke. Od početka vakcinacije, ovi kontejneri se takođe koriste za bezbedno davanje vakcina.

EU za tebe Promo

Čak 140 ovakvih kontejnera nalazi se ispred zdravstvenih ustanova širom Srbije. Njihovu izradu i opremanje finansirala je Evropska unija, a zanimljivo je da su u potpunosti napravljeni u Srbiji.

U dvorištu zgrade Opšte bolnice u Pančevu, gde se nalazi i Zavod za javno dravlje Pančevo, smeštena su tri trijažna kontejnera. Prizivajući kraj pandemije, pitali smo doktorku Ljiljanu Lazić, direktorku Zavoda – šta će biti sa kontejnerima kad se „rešimo“ korone?

„Trijažni kontejneri su nam sada od velike pomoći, a dobro će nam doći i kada se pandemija završi. Zavod za javno zdravlje Pančevo nema svoju zgradu, već smo smešteni na dve lokacije, a jednu delimo sa Očnim odeljenjem Opšte bolnice. Imajući u vidu da smo u deficitu sa prostorom, lako ćemo im naći namenu“, kaže doktorka.

Ona je sa nama podelila i anegdotu:

„Kada sam saznala da će nam isporučiti trijažne kontejnere, krenula sam ka Zavodu iz pravca Beograda. Na ulasku u Pančevo vidim kako mi u susret ide kamion na kome su kontejneri. Ja ga zaustavim i kažem: ’Gde ćeš, to su moji kontejneri?!’ Ispostavilo se da vozač nije nigde krenuo sa njima, nego se vozio jer nije mogao da pronađe Zavod.“

POMOĆ ZDRAVSTVU PRE PANDEMIJE
Tokom protekle dve decenije, EU je opremila bolnice, laboratorije, zavode za javno zdravlje i centre za transfuziju krvi i obezbedila ukupno 316 potpuno opremljena sanitetska vozila za domove zdravlja u Srbiji, od kojih je 122 opremljeno respiratorima koji imaju ključni značaj u borbi protiv kovida 19.

trijazni kontejneri (2).jpg
Promo 

Uopšteno govoreći, EU je podržala celokupnu zdravstvenu mrežu Srbije: preko Evropske investicione banke - Evropske banke - sredstva u iznosu od 250 miliona evra korišćena su za rekonstrukciju i izgradnju 20 velikih bolnica širom Srbije, uključujući Institut „Torlak“, kao i četiri univerzitetska klinička centra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, koji su ključni u borbi protiv virusa korona.