Od danas se ukida rangiranje zemalja odakle putnici dolaze, pa tako za Srbe više nije potreban test po dolasku na Kipar. Upravo ovo pravilo je mnogima zadavalo najviše muka jer se rezultat testa čeka u samoizolaciji, a u slučaju pozitivnog testa, odlazi se u karantin u trajanju od dve nedelje.

Budući da mnogi letuju desetak dana, na ovaj način su rizikovali da čitav odmor provedu zatvoreni u hotelu po izboru države.

Šta je sada potrebno

Srbi koji su vakcinisani kao i putnici koji su preležali Kovid-19, mogu putovati u Kipar bez obaveznog prethodnog testiranja, ukoliko poseduju EU digitalni sertifikat ili potvrdu o preležanoj bolesti.

Putnici od 18 godina i stariji treba da imaju primljene sve tri doze vakcine, tj. i tzv. buster dozu ako je prošlo više od devet meseci od datuma primanja druge doze (za manje od devet meseci prihvataju se i dve doze), dok se mlađi od 18 godina smatraju potpuno vakcinisanim sa primljene dve doze bez roka važenja poslednje doze.

Putnici koji nisu vakcinisani i koji ne poseduju sertifikat o preležanoj bolesti mogu putovati na Kipar ukoliko imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi test, ne stariji od 24 sata. Osobe mlađe od 12 godina nisu u obavezi da prikažu i sertifikat niti da se testiraju pre polaska na Kipar. Svi putnici koji dolaze u Kipar podležu nasumičnom testiranju po dolasku na kiparski aerodrom, o svom trošku.

Ono što je novo jeste da se ukida kategorizacija zemalja prema epidemiološkoj situaciji, kao i elektronska propusnica za let, tzv. Flajt Pas.

Inače, Kipar je najtoplije ostrvo Mediterana sa oko 340 sunčanih dana u toku godine. Prosečna letnja temperatura vazduha iznosi oko 34 stepena, dok je zimska 16 stepeni. Zbog temperature mora koja iznosi preko 22 stepena sezona kupanja traje od maja do novembra. Kipar odlikuje i 61 peščana plaža sa kristalno čistom vodom, odlikovanu plavom zastavom. Trenutno se na sajtovima za putovanja mogu pronađi i avio karte po povoljnim cenama za ovu turističku destinaciju.

Let iz Beograda

Za Kipar, odnosnu Larnaku, iz Beograda leti Wizzair, a karte čak i tokom sezone se kreću od 2.000 dinara za oba pravca. Cene variraju u odnosu na datum, ali na Kipar možete da idete čak i u decembru, kada temperatura vode neće biti za kupanje, ali je sasvim dovoljna za sunčanje i uživanje u lepom vremenu.

(MONDO)