Omiljena turistička destinacija za letovanje brojnih Srba je Grčka, koja je takođe osetila posledice ukrajinske krize. Došlo je do naglog skoka cena namirnica, ali za sada nije sigurno da li će to uticati i na cene smeštaja. Ana Pantos, koja živi u Atini je otkrila da su cene namirnica i benzina drastično skočile, ali da, kako ona smatra, rat još uvek nije uticao na cene smeštaja.

"To ne bih mogla sa sigurnošću da vam kažem. Ne bih rekla da je to već uticalo na cene smeštaja. Mada ono što mogu da vam kažem jeste da je broj turista nešto manji. Ono što se očekuje na leto je osetljivi i značajan pad turista naravno onih iz Rusije i Ukrajine. Poljska koja je među prvih pet turista. Engleska koja tradicionalno zakazuje letovanje u februaru i martu, ove godine je to jedna trećina zakazanih prenoćišta koji su zakazani za leto", rekla je Pantos za Kurir televiziju.

Ona je otkrila kava je situacija bila u Grčkoj kada je krenula invazija na Ukrajinu.

"Na početku je bila kao i kod svih panika. Cene su znatno porasle, brašno takođe. Na sve to je uticalo i smanjenje izvoza koji je bio usmeren ka Rusiji. Hleb je recimo poskupeo sa 80 centi na 1 evro. Kilogram brašna je poskupeo za 20 centi, pa samim tim će to uticati i na cenu hleba. Benzin je nešto skuplji u unutrašnjosti, a u Atini je oko 2.0 i 2.15 evra po litru", rekla je Ana.

Na pitanje o nestašicama nekih proizvoda u Grčkoj Pantos je rekla da ima svega u prodavnicama.

"Sve je odlično snabdeveno, možda je bila samo ta nestašica ulja jer je ljude počela da hvata panika, ali apsolutno nemamo nikakve nestašice niti bilo čega",rekla je Ana.

(MONDO/Kurir)