• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASTAO HAOS ZBOG BAKŠIŠA KONOBARIMA - NEKA IM DA GAZDA: Gostima neprijatno u kafiću: "To treba da ukinu, ponižavanje je"

Autor Ivana Lazić

Ostavljanje bakšiša konobaru česta je tema rasprave - dok jedni rado časte ugostitelje, drugi i nisu baš darežljivi.

 Koliko bakšiša treba ostaviti konobaru Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Twitter/Screenshot

Da li i koliko bakšiša treba ostaviti konobaru česta je tema rasprave, pa dok jedni smatraju da je to prećutna obaveza i da svako treba da ostavi 10 posto od računa, drugi smatraju da ta praksu ne treba nametati ljudima kao obavezu.

Na društvenim mrežama, ponovo se povela rasprava o ovom pitanju, pa dok su jedni jako darežljivi u čašćavanju ugostitelja, neki su naveli da im je čak i neugodno da ostavljaju sitan novac konobaru, jer ga na taj način ponižavaju.

"U USA je to obavezno. Kad plaćaš oni ti ponude tri opcije 15, 20 ili 25 odsto na iznos računa. Ako hoćeš da budeš veliki gospodin daš 25 odsto. Znači do tebe je, stvar izbora - stoji u prvom komentaru, dok u drugom piše:

Izvor: Twitter/Screenshot

"Uvek mi je neugodno da ostavim bakšiš jer mi se čini da tom sićom ponižavam konobara, ali ipak ostavim jer znam da on to očekuje. Volela bih da se bakšiš ukine", "Naravno konobar 5-7 odsto, konobarica 10 odsto, nadprosečno simpatična i draga konobarica 15 odsto, frizerka uvek je ista 15 odsto",  bili su neki od komentara.

Izvor: Twitter/Screenshot

Mnogi su naveli da je bakšiš stvar kulture, pa je 10 posto minimum sa kojim treba ispoštovati davaoca usluge:

"Deset odsto naravno, nekad i više, zavisi od situacije", "Gledam da bude uvek oko 20 odsto od iznosa računa, ali naravno po kvalitetu usluge", "Ponekad me sramota kad neki drugi plaća pa zaokružuje na primer 3.260 na 3.300", 

Izvor: Twitter/Screenshot

"Zaokružujem na prvu stotinu osim ako ceh nije sa 90 na kraju. Tada zaokružim na sledeću. Jedini uslov, ljubaznost", 

"Kad je skupo ne ostavljam. Neka mu da gazda", bili su neki od komentara.

Anketa

Ostavljate li bakšiš konobaru?

  • Zavisi koliko sam zadovoljan/a uslugom

    45.39% (733)

  • Da, uvek, to je osnovna kultura

    33.81% (546)

  • Ne, uvek platim koliko iznosi račun, eventualno ostavim do 50 dinara

    20.8% (336)

Ostavljate li bakšiš konobaru?

Rezultati

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 113

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sloba

Postoji oblast koja se zove usluzna delatnost.To je jedna vrsta posla i oni taj posao rade za odredjenu platu.Zasto bi iz svega toga izdvajali konobare.Pa i komunalci kada prazne kante vrse neku uslugu.I mislim da mnogo vise zasluzuju neku nagradu od konobara.Da li ces da ostavis nekome nesto to je tvoja stvar i ne treba to nametati.Hoces li i bibliotekaru kad te lepo usluzi i preporuci dobru knjigu da ostavis napojnicu?I zasto bi njegov posao bio manje vredan od posla konobara pa eto bas konobara da nagradim? Cista glupost.

Bo

Ja licno sam za ukidanje bilo kakvog bakšiša. Putovao sam svetom o da budem iskren najgore uslužo osoblje je tamo gde bakšiš igra veliku ulogu u plati uslužnog osoblja. I to proporcionalno, što igra veću ulogu to je lošija usluga, i obrnuto. Najbolje uslužno osoblje sam doživeo u Japanu i Koreji, bakšiš tamo je tabu, ne da ga ne smete dati nego će ga osoblje odbiti jer su propisno plaćeni platu sa kojom mogu da žive i zbog koje mogu da imaju ponos u svoj posao i njegovo obavljanje.

Srbin

E zbog bakšiša ćete se služiti sami!!!!Dovidjenja!

special image