• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKE PROMENE - BAKŠIŠ U SRBIJI POSTAJE OBAVEZAN?! Dobijaćemo uz račun i svako će morati da plati (ANKETA)

Autor Jelena Bojić Obradović

U Srbiji bi mogao da se uvede obavezan bakšiš, odnosno da se velikodušnost gostiju uvrsti u račun.

 Uvodi se obavezan bakšiš Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Godinama unazad ugostitelji pokušavaju da sa poreznicima nađu prihvatljivo rešenje za bakšiš. Po važećim zakonima, inspektori strogo kažnjavaju svaki višak gotovine koji zateknu u kasi ili novčaniku konobara. Ako je suditi prema nedavnoj izjavi ministra finansija Siniše Malog i Srbija bi mogla uskoro da se ugleda na zemlje koje su ovu "velikodušnost" uvrstile u račun.

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede "Hores" predlaže da se bakšiš limitira na cifru od 10 odsto računa i da se registruje u kasi.

Možda će vas zanimati

"Problem poreskog tretmana i oporezivanja napojnice već duže opterećuje poslovanje hotelijera i restoratera u Srbiji", naglašava predsednik "Horesa" Georgi Genov.

"Ako poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana", objašnjava.

Anketa

Da li ste za to da se uvede obavezan bašiš?

  • Ne, posao konobara je da me služi

    52.29% (2320)

  • Da, konobari to zaslužuju

    24.14% (1071)

  • Ne znam, ovo bi moglo da ograniči bakšiš konobarima

    23.57% (1046)

Da li ste za to da se uvede obavezan bašiš?

Rezultati

Rešenje se još uvek ne nalazi, ali je jasno da nadležni razmišljaju o ovom predlogu. Pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa. Goste, izgleda, niko ne pita, a vlasnici ugostiteljskih objekata kažu da oni cene svoje usluge, na račun bakšiša, neće umanjivati.

"Sada je napojnica stvar dobre volje, a u slučaju da je deo računa, bila bi obavezna", ističe vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Ja imam cenu svog proizvoda i ona će ostati ista. Do sada je bakšiš bio neoporezovan deo, a kad uđe kao prihod, firma će verovatno plaćati porez na dodatu vrednost. Pitanje je i da li ćemo, prilikom prenosa uplate na lični račun konobara, plaćati poreze i doprinose. U svakom slučaju, šta god da budemo plaćali, za toliko će se umanjiti prihod radnika. Neki će možda sumnjati da ih gazda potkrada. Definitivno bi mi takvo rešenje povećalo administraciju i posao, a konobari ne bi novac dobijali odmah, već jednom mesečno. Da bi rešenje bilo dobro, treba 80 odsto konobara i vlasnika objekata da bude zadovoljno njime", dodaje.

Ovaj propis bi morao da predvidi različite situacije. U ugostitelje spadaju i šalteri brze hrane kojima se napojnice najčešće ne daju. Taksisti, s druge strane, nisu ugostitelji, ali putnici često zaokružuju iznos prilikom plaćanja. A tu su i gosti, koji možda neće istom dinamikom posećivati kafiće i restorane ukoliko račun "oteža" za desetinu. Na kraju, pitanje je i kako motivisati konobare da se trude oko svake mušterije, kada im nagrada svakako sledi.

U Sjedinjenim Američkim Državama, bakšiš je obavezan. Konobarima se radni sat plaća i nekoliko puta manje nego u drugim branšama, jer se računa da žive od "tipa". Zato napojnica dostiže i četvrtinu računa. Mnogi je stavljaju na račun, ali ukoliko gost nije zadovoljan, može da da manje. U SAD bi napojnica od deset odsto značila da je usluga katostrafalna. U Velikoj Britaniji, s druge strane, bakšiš dostiže od deset do 15 odsto računa i ko nije zadovoljan - ne mora da da ni funtu.

(MONDO/Novosti)

Pročitajte i ovo:

Komentari 208

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jenki, gou houm

Nosite si to u Ameriku. Da gazde plate konobare kako treba, a baksis da ostane kakav je sad. Da se razumemo, secikesa nisam, ostavljam dobar baksis. Ali ga ostavljam kada ja to zelim i koliko zelim, odnosno kada sam zadovoljna uslugom. Samo u retkim slucajevima, kada to nisam, ostavim neki sitan baksis.

Curica

Nista bolesnije nisam skoro procitala.

Nenad

Da li je normalan ko je ovo predlozio. Ljudi ja ostavljam baksis ali po svojoj volji . Ako sam nezadovoljan ,normalno da ga necu ostaviti. Ovo cis idiotizam.

special image