• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI REZULTATI POPISA POTVRDILI SUMNJE DEMOGRAFA! Stanovnici "NESTALI" u ova 3 grada, za 10 godina OVOLIKO ljudi manje!

Autor Jana Desovski

Prvi rezultati popisa su stigli iz tri grada, a potvrdili su sumnje demografa.

 Prvi rezultati popisa 2022 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Iako se popis stanovništva u Srbiji nastavlja i nakon planiranog roka, pa će u pojedinim gradovima trajati i nedelju dana posle 31. oktobra, pojedine opštine uredno su završile popis i već objavile prve rezultate, odnosno, pokazale koliko se za deset godina broj Srba u našoj zemlji promenio, tačnije "proredio".

Kako je, pre dva dana potvrđeno iz Republičkog zavoda za statistiku, u narednih sedam dana popis će se produžiti u Vojvodini, Pančevu, Novom Sadu i Subotici, dok, kada je centalna Srbija u pitanju, popis će duže od planiranog trajati u Valjevu, Užicu, Šapcu i u pojedinim beogradskim opštinama, kao što su Mladenovac i Zvezdara, a gde u protekli mesec dana nisu svi građani uspeli da se popišu.

Leskovac ostao bez 18.000 stanovnika

Međutim, dok u nekim opštinama podatke iz popisa ne možemo da očekujemo za još četiri nedelja, tri grada u Srbiji već su objavila rezultate, i to Pirot, Leskovac i Vranje, te potvrdili predviđanja pojedinih demografa da se u našoj zemlji za nešto više od 10 godina, odnosno od popisa urađenog 2011. godine pa do danas, broj našeg stanovništva drastično smanjio i to za više od 10 odsto.

Tako, a prema nedavno završenom popisu, u Leskovcu trenutno živi 125.876 stanovnika, dok je prema popisu od pre deset godina tamo stanovalo 144.206 građana, što pokazuje da sada tamo živi čak 18.330 stanovnika manje, odnosno, primetan je pad za čak 12.7 odsto. I broj domaćinstava u tom gradu doživeo je primetan pad, pa je tako pre jedanaest godina taj broj iznosio 43.603, dok je sada isti smanjen i čini brojku od 41.119 domaćinstava, pokazuju objavljeni podaci iz ovog južnog grada Srbije.

U Pirotu 13.5 odsto manje ljudi

Popis stanovništva uspešno je i u roku završen i na teritoriji grada Pirota gde je popisano ukupno 50.099 lica, takođe manje nego 2011. godine kada je u tom gradu živelo 57.911 lica, pa je tako u ovom srpskom gradu primetan pad broja stanovnika za 13.5 odsto, pokazuju do sada objavljeni rezultati.

Načelnik Gradske uprave Saša Jovanović, kazao je kako su popisivači u Pirotu obišli 27.115 kućnih brojeva i popisali 30.044 domaćinstava i da je sve proteklo u najboljem redu, te istakao kako će premilinarni rezultati biti poznati do kraja novembra, a zvanični na proleće naredne godine.

Vranje

Još jedan srpski grad koji je uspeo da od 1. do 31. oktobra prikupi podatke od svih svojih sugrađana u okviru popisa stanovništva jeste i Vranje, a gde je, kako je izjavio načelnik Gradske uprave Dušan Aritanović popisano ukupno 74.274 stanovnika i 37.214 stanova, što je više od 99 odsto planiranog, istakao je on.

Pre samo jedanaest godina, odnosno, na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine, u Vranju je živelo osetno više stanovnika - 83.524, pa je i ovaj grad zabeležio negativniji rezultat, odnosno osipanje stanovništva i to za 10.2 odsto. Ukoliko bismo sabrali ova tri, inače veća srpska grada, oni zajedno imaju 12.3 odsto manje stanovnika nego na popisu iz 2011. godine kada je prostor njihove teritorije u pitanju.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Komentari 119

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

Drzava samo poskupljuje poreze i cene, a ne razmislja da li cegradjani vise zeleti u toj drzavi da zive ili ce otici ? Za sve su krivi lokalni manageri i direktori koji u zelji da napune licne dzepove samo podizu cene umesto da racionalizuju troskove poslovanja i optimizuju efikasnost. Uveli su sve moguce poreze i eto dokle smo dosli. Vlast ne shvaca u cemu je problem i dalje rade sve isto. Krajnje je vreme za drasticnu promenu a to je ukidanje svih vrsta poreza i zabrana strancima da kupuju zemlju i stanove u Srbiji

Bunt

I bolje što nestajemo. Loš smo narod.

Pedja

Sta ce nam teritorija kada dece nemamo...e moji Srbi, jaki samo na recima a na delima nula, gde su vam deca rode moj nesretni... PS: Mnozite se ili nestanite... PSS: Sada ce se javiti neradnici i egoisti da mi lupaju negativne komentare i minuse, e tugo i bruko roda svoga...

special image