Popis stanovništva u Republici Srbiji počeo je 1. oktobra i do 1. novembra će više od 20.000 popisivača obići svako domaćinstvo u našoj zemlji. Sam popis stanovništva radi se na svakih deset godina, a sprovodi se kako bi se utvrdio tačan broj građana i njihovih potreba, što kasnije služi kao osnova za planiranje socijalnih i ekonomskih politika države. Popisivači idu od kuće do kuće i postavljaju pitanja, a kako izgleda kada popisivač ne nađe nikog na kućnoj adresi osetio je na svojoj koži jedan Beograđanin A. M. (33).

On jena vratima stana na Voždovcu ugledao obaveštenje i zbog toga se šokirao. Sudeći po sadržini obaveštenja popisivačica je u sredu pokušala mladića da nađe na kućnoj adresi, međutim on je tada, kako kaže, bio na poslu. "Kada sam se vratio kući na vratima stana sam zatekao obaveštenje o dolasku popisivača. U obaveštenju je pisalo da me popisivačica moli da pozovem popisni info centar na besplatan broj. Međutim ona nije ostavila svoj ID broj nego broj svog mobilnog telefona. Tako da i ako zovem info centar ne mogu da kažem koja je popisivačica bila", naglašava mladić.

Beograđanin to smatra bahatim ponašanjem. "Popisivačica se očigledno jednom prošetala u radno vreme i oblepila ceo ulaz obaveštenjem i pritom nije ostavila svoj ID broj u obaveštenju što je dužna da uradi. Zašto bih ja nju zvao na mobilni telefon da bi ona radila svoj posao", pita se mladić.

Po zakonu, popisivač mora dva puta da dođe na kućnu adresu i to u različito vreme. "Ne razumem zasto je već posle prvog puta popisivačica nalepila ljudima na vrata obaveštenje. Neki su van Beograda i ona im je bukvalno nacrtala metu za lopove", apostrofira mladić. Podsećanja radi, zakonom su predviđene novčane kazne do 50.000 dinara za one koji ne žele da učestvuju u popisu.

(MONDO/Blic)