Saobraćajni stručnjaci su sve inovativniji u smišljanju novih načina za bezbedniju vožnju. A kad je reč o horizontalnoj signalizaciji, poslednjih godina ima mnogo novina, a neke su primenjene i na našim putevima, poput markacija za vožnju auto-putem u uslovima magle ili 3D uzdužnih linija na asfaltu koje razdvajaju vozne trake na saobraćajnicama i proizvode zvuk kada gume prelaze preko njih.

Sada se u nekim zemljama mogu videti i nove oznake. Španci su ih već uveli u upotrebu i zovu ih "zmajevi zubi". Radi se o površinama u obliku trougla iscrtanim belom bojom, koje se postavljaju sa unutrašnje strane saobraćajne trake.

Time vozač u nailasku ima utisak da se put sužava i instinktivno usporava automobil. U nekim zemljama (a sada i u Španiji) takođe se postavljaju i uzdužne izlomljene linije, koje takođe upozoravaju na potrebu za usporavanjem. 

Izgleda da stvar funkcioniše. Špansko ministarstvo saobraćaja objavilo je tvit u kome navode kako su nove oznake postavljene na pozicije gde su se pre događale saobraćajne nezgode. Otkako su oznake postavljene, nije zabeležena nijedna nova nesreća.

(MONDO/24 sedam)