Da glasine o crnom panteru koji luta u ataru apaninskog sela Sonte nisu samo "lovačke priče" dokaz je i dopis JP "Vojvodina šume" u kome se obaveštavaju građani da je zver uočena na tom području.

Zastupnik ogranka Šumskog gazdinstva "Sombor" Srđan Peurača objašnjava da je JP "Vojvodina šume" uputilo dopis lokalnim mesnim zajednicama i lokalnim udruženjima lovaca, ali i policijskoj stanici Apatin i Pokrajinskoj šumarsko-lovnoj inspekciji da je zver primećena te da dobro obrate pažnju.

"Crni panter je izrazito opasan i apelujemo na građane da vode računa o sebi i svojim bližnjima te da ukoliko uoče ovog predatora o tome odmah obaveste nadležnu policijsku stanicu", poručuje Peurača. Meštani sela Sonte, iako su u početku mislili da je u pitanju šala, uveliko preduzimaju određene mere opreza nakon što su iz JP "Vojvodina šume" izdali saopštenje kojim upozoravaju na opasnu životinju.

Meštanin Sonte Ivan Tarbuk, koji u ovom podunavskom selu živi više od pola veka, kaže za da je "vrag odneo šalu" i da nije na odmet da se naoruža motkama. "Moram priznati da nisam verovao kada mi je komšinica rekla šta pišu novinari. Pomislio sam da je neko napravio dobru šalu. Međutim, kada su naši iz 'Vojvodina šume' objavili da budemo na oprezu, rekao sam ženi 'daj one motke što tresemo šljive da nam budu uvek ispred kuće'. Žena i ja živimo sami, ne daj Bože da nas napadne, pa niko nas ne bi pronašao. Mada, kaže komšija Jova da panter neće na ljude, nego da juri kokoške, ali ko će ga znati", kaže meštanin.

Adam Nikolić priznaje da je olako shvatio vest da je u Sonti viđen leopard crnog krzna, ali priznaje da mu nakon zvaničnog saopštenja ipak nije svejedno. "Živim u naseljenom mestu tako da nisam preterano uplašen jer ne verujem da bi se ovuda motao panter. Mada, čuo sam da već nekoliko meseci šeta, moguće je da se adaptirao i navikao na sredinu. Znam da jede mačke i kučiće, ali ne verujem da bi napao ljude. Jedino ako se uplaši", ističe Nikolić.

Dodaje da u Apatinu postoje napuštena mesta koja izgledaju kao prašuma te da ga ne čudi da je panter isprva tu boravio. "Radim u jednoj fabrici u Apatinu i vozim se autobusom. Toliko ima napuštene zemlje, zarasle, da je zaista moguće da je životinja tuda šetala. Moj pokojni deda je pričao kako je stalno tokom zime viđao vukove koji su dolazili preko Save u ove krajeve. Prema tome vrlo je moguće da je panter zaista tu. Na sreću, ne šetam, ne zalazim u šumu, niti na područja gde nema žive duše, tako da ne verujem da će se približiti mojoj kući", kaže Nikolić.

(MONDO/Nova)