Kako padne temperatura ispod nule u ovim zimskim danima prvi na udaru su automobili koji se nalaze napolju. Tako se često dešava da se automobili zamrznu. Ovaj problem nije teško rešiti, ali ako izgubite živce upotreba prekomerne sile vas neće nige dovesti, osim što možete polomiti ključ nakon čega ćete zaista biti u problemu. Zamrznutu bravu možete odlediti na nekoliko načina:

Korišćenjem toplote tela

Prvo je potrebno očistiti bravu od snega,a nakon toga jednostavnim i blagim kružnim pokretima trljajte kućište brave, odnosno cilindar barem jedan minut. Na ovaj način ćete kako toplotom sopstvenog tela, tako i trenjem stvoriti toplotu dovoljnu da bi se brava odmrznula. Ako ovaj proces iz prvog pokušaja ne da rezultat, pokušajte opet.

Upotreba upaljača

U ovim situacijama je zgodno da imate upaljač pri sebi u zimskom periodu, naročito ako ste vozač, jer vam može pomoći. Jedan od način da odledite bravu jeste da zagrejete metalni deo ključa upaljačem. Ovom prilikom je izuzetno bitno da pazite kako ne biste oštetili donji, plastični deo ključa, pa iz tog razloga zagrevajte samo gornji deo ili vrh. Onda, ključ ubacite u bravu i nemojte ga odmah okretati, već pustite da se toplota proširi cilindrom. Postupak ponovite još jednom ili dva puta. Budite sigurni da će postupak dati rezultat, samo je potrebno da budete strpljivi i uporni.

Primena aerosoli

Treći i jedini postupak zbog koga ćete morati da odete do sepcijalizovane prodavnice jeste primena aerosoli radi odmrzavanja brave. Ako ste i prethodnih zima učestalo imali ovaj problem, možda nije loše da već sada nabavite ovo sredstvo, da po njega ne biste morali da idete onda kada vam je najhitnije. Aerosoli su sprej uz koji dobijate malu "slamčicu“ pomoću koje ćete naprskati sredstvo u cilindru, a onda vam ostaje da sačekate da sredstvo odradi posao.

Kako ne biste bili u situaciji da morate svakog jutra da radite neke od ovih metoda, trudite se da predupredite ovaj problem, što ćete učiniti na neki od sledeća četiri načina:

  • Podmazivanjem brave WD sprejom;
  • Kupovinom spreja u auto prodavnici koji štiti bravu od smrzavanja;
  • Podmazivanje brave mešavinom glicerina i medicinskog alkohola, tako što ćete ključ umočiti u ovu mešavinu a onda ga ubaciti u bravu;
  • Kada perete automobil pazite da vam voda ne ulazi u cilindar brave, jer ćete na taj način zasigurno imati ovaj problem.

(MONDO/Halo oglasi)