Sutra se slavi jedna od najvećih praznika za pravoslavne vernike Sveti Nikola, a mnogi Srbi greše kada odluče da porodični praznik proslavljaju u kafanama uz muziku.

Protojerej stavrofor Ljubivoje Radović kaže da su se mnogi običaji u narodu tokom godina menjali, a da je jedno slava ostala uvek. Kako naglašava, treba je proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju i jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju.

"Vernici treba da proslave Svetog Nikolu i sve ostale slave na najjednostavniji način, u krugu svoje porodice i sa najbližim prijateljima i rođacima. Nema potrebe za preterivanjem. Smisao slave i nije u preterivanju i nije samo u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju. Tu se, pre svega, radi o dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu", kaže Radović.

Ne slavi se slava u kafani

Protojerej ističe da to što neki slave slavu u restoranima i sa muzikom nema veze sa pravoslavnim poimanjem krsne slave.

"Slava je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i njoj nije mesto u restoranima, kafanama, niti joj je mesto uz muziku. Treba da proslavimo jednostavno kako i priliči pravoslavnom verniku", ističe Radović i dodaje da veliki broj pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja.

"Nekada su domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom. Sa druge strane, mi sada hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to ne ide jedno sa drugim. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima", objašnjava Radović.

Kako kaže, bitno je da da post ne svedemo samo na tanjir, jer je post nešto mnogo uzvišenije i veće.

"Treba dobrim delima i ljubavlju da ga začinimo i da pokažemo da smo zaista na pravom putu, putu jevanđelskom", dodaje protojerej.

(MONDO/RTS)