Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je da je Srbija pod uticajem snažnog anticiklona, uz veoma visok vazdušni pritisak, pa je vreme stabilno, suvo i vedro. Istovremeno, sa jugozapada se prostire visinski termički greben, pa sa severa Afrike preko Mediterana stiže i veoma topla vazdušna masa, što uslovljava prave prolećne temperature usred januara.

"Identična sinoptička situacija očekuje se i ponedeljak. Nakon jutarnjih -2°C na jugu do 6°C na severu Srbije, maksimalna dnevna biće uz sunčano vreme od 12 do 18°C, u Beogradu do 16°C, uz sunčano vreme, jedino se u maglovitim predelima očekuje temperatura od 8 do 11°C", kaže Đurić.

Nakon prolećnog početka 2023. godine, uz temperature i do 20°C, sledi postepeni pad, ali i dalje uz natposečno toplo vreme, pa će u danima za i nakon Božića biti oko 10°C. Planine će i dalje biti bez snega.

"Prema trenutnim prognozama, mogućnost da dođe do zahlađenja postojaće nakon 12. januara i prema sredini meseca, na početku uz povratak temperatura na prosečne za januar. Od utorka se očekuje nešto više oblaka i malo svežije vreme, ali će ostati i dalje natposečno toplo vreme. Ujutro se mraz očekuje samo na jugu Srbije, uz maglovito vreme. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 10 do 15°C, u Beogradu do 13°C. Očekuje se uglavnom umereno ili promenljivo oblačno vreme, uz sunčane interavle", naveo je meteorolog.

Aktuelna sinoptička situacija donela je prolećno vreme širom Evrope. Osim kod nas, temperature od 20°C beleže se i širom centralne i zapadne Evrope, a Varšava je danas sa 19-20°C uz Beograd najtopliji glavni grad u Evropi, dok je prosek za Varšavu ispod 0°C.

"Berlin beleži 17°C, a pravo proleće preovladava od juga Evrope u Mediterana do Baltika na severu i od Atlantika na zapadu Evrope do Rusije na istoku Evrope. Veoma topla vazdušna masa sa Mediterana i Atlantika u vidu veoma toplog jugozapadnog strujanja potisnula je ledenu daleko na istok, unutar Sibira, ali se jedan deo ledenog vazduha zadržava nad Skandinavijom, uz temperature od -25°C, dok se nedaleko južnije u Poljskoj meri čak +20°C",  kaže Đurić.

(MONDO/Blic)