Ministarstvo zdravlja saopštilo je u kojem je restoranu u Nišu pre nekoliko dana došlo do trovanja hranom zbog čega je hospitalizovano sedam osoba, a više je zatražilo lekarsku pomoć. Zaraženi pacijenti su jeli tartufe i pljeskavice, a prve analize fecesa pokazale su da je uzročnik njihovih tegoba salmonela.

"Dana 19. februara 2023. godine Institut za javno zdravlje Niš prijavio je epidemiju gastroenterokolitisa, u Restoranu 'Butique' Niš, Bulevar Nemanjića br. 11, TC 'Delta planet'.Više pacijenata (7) javilo se Klinici za infektivne bolesti UKC 'Niš'", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U Ministarstvu zdravlja ističu da je sanitarni inspektor Odseka za sanitarni nadzor Niš istog dana izvršio vanredni inspekcijski nadzor i naložio zabranu upotrebe prostorija do dobijanja rezultata uzetih briseva od strane IZJZ Niš i dobijanja izveštaja o ispitivanju vode.

"Naložen je vanredni sanitarni pregled zaposlenih. Od strane veterinarske inspekcije izrečena je zabrana prometa određenih vrsta namirnica. Istog dana uzeti su uzorci i brisevi za mikrobiološku analizu od strane IZJZ Niš. Od ukupno 20 briseva, 7 briseva je neispravno - aerobne mezofilne bakterije (brisevi radnih površina, brisevi ruku zaposlenih i brisevi radne odeće). Izvršena je vanredna dezinfekcija objekta", navode u Ministarstvu zdravlja.

U ovom ministarstvu ističu da je 20. februara 2023. godine u večernjim satima izvršen kontrolni inspekcijski nadzor objekta, kada je utvrđeno da se u objektu ne obavlja delatnost.

Troje iz restorana kažnjeno

"Zbog propusta u održavanju higijene u objektu, u vreme vanrednog terenskog inspekcijskog nadzora, zameniku šefa kuhinje je izdat prekršajni nalog, kao i dva prekršajna naloga za dva zaposlena lica zbog propusta u održavanju lične higijene. Protiv pravnog lica i odgovornog lica biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka", saopšteno je.

Otklonjene nepravilnosti

Takođe, navodi se dalje u saopštenju ministarstva, 23. februara pri kontrolnom inspekcijskom nadzoru, nadzirani subjekat je postupio po izrečenim merama, čime prestaje da važi zabrana korišćenja prostorija, postrojenja, uređaja, nameštaja, opreme i pribora ugostiteljskog objekta DOO Beograd - ogranak 'Boutique' Niš, uz poštovanje preporuka iz stručnog mišljenja IZJZ Niš o održavanju visokog nivoa sanitarno – higijenskog stanja u objektu, lične higijene zaposlenih, pravilnoj primeni čišćenja i dezinfekcije objekta, kao i dopune predloga mera vezano za obustavu distribucije hrane. Petoro pacijenata koji su poslednji primljeni na lečenje na infektivnu kliniku i Nišu, danas će biti otpušteno kućama.

(MONDO/Blic)