Meteorolog Marko Čubrilo najavio je da nas sutra čeka kratkotrajno otopljenje, posebno na istoku zemlje, ali da na kraju dana stiže jače pogoršanje vremena. Kako je istakao u svojoj najnovijoj prognozi na Fejsbuk profilu, veći deo sledeće nedelje bi trebao da donese relativno sveže i kišovito vreme. Danas pretežno sunčano ali vetrovito, posebno na istoku regiona. Krajem dana vetar u slabljenju i u okretanju sa severozapadnog na južni smer.

U četvrtak će se ka nama približavati frontalni sistem na kojem će uslediti razvijanje sekundarnog ciklona. U toplom sektoru tog sistema, preko većeg dela BiH, istočne Hrvatske, Crne Gore i Srbije će na kratko uslediti dotok osetno toplijeg vazduha te će maksimumi biti od +19 do +23,a lokalno i oko +25 stepeni Celzijusa. Na zapadu reigiona već više oblaka, a posle podne i uveče do ovog dela regiona stižu padavine, kiša i grmljavinski pljuskovi, dok bi sutra posle podne podne ponegde na severu regiona moglo biti predfrontalnih nestabilnosti i retkih grmljavinskih pljuskova.

Na zapadu regiona osetno svežije uz maksimum oko +8 stepeni Celzijusa. Duž Jadrana ća duvati prolazan jugo,a na konu južni vetar, na planinama na kratko i jak.U noći ka petku i u petak pre podne hladan front bi se trebao premestiti i preko ostalog dela regiona donoseći kišu i ređe grmljavinske pljuskove, okretanje vetra na severozapadni smer i zahlađenje.

U petak tokom ostalog dela dana promenljivo oblačno i svežije, na istoku uz kišu, dok bi posle podne bilo nestabilno uz pojavu pljuskova koji će lokalno biti praćeni i grmljavinom. Preko 800mnv uz zahlađenje mguće i sneg.

Vetar posle podne zapadni i jugozapadni, a dnevni maksimum u petak između +6 i +13 stepeni Celzijusa.

Prvog dana vikenda kratkotrajno prolepšanje te će uz dosta sunca biti malo toplije ali je i dalje ponegde moguća pojava pljuskova, vetar će ponovo okrenuti na južnu smer, dok će se dnevni maksimum kretati od +10 do +17 stepeni Celzijusa. Drugog dana vikenda će se ka nama širiti uticaj novog ciklona nad središnjom Italijom.

Kao poseldica toga naoblačenje će prvo zahvatiti južne, jugozapadne i jugoistočne predele regiona, a tokom dana će se polako proširiti i nad ostali deo regiona. Posle podne sve češća pojava kiše i pljuskova, posebno nad južnim i istočnim predelima.

Vetar pre podne južni, posle podne u okretanju na severni ili severoistočni, a nad košavskim područjem na istočni smer. Dnevni maksimum od +8 do +16 stepeni Celzijusa

"Početkom sledeće nedelje pod uticajem ciklona nad Jonskim morem pretežno oblačno uz čestu pojavu kiše i pljuskova, dok će preko 800mnv,a psoebno preko 1000mnv biti uslova za sneg. Duvaće istočni i severoistočni, a posle srede severozapadni vetar. Dnevni maksimum od +6 do +16 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka za ovaj deo godine", naveo je Čubrilo i dodao: "Za sada su modeli dosta bogati padavinama i proračuni ECMWF-a i ICON modela ned većim delom regiona daju akumulacije od oko 30mm, a dok bi lokalno palo i preko 50mm taloga. Za dan ili dva kada se promena približi i UKMO model uđe u njen opseg imaćemo jasniju sliku o količini padavina ali su obilnije, prolećne kiše za sada vrlo izgledne". ECMWF sve do oko 22.04. nema signal za bilo kakvu konkretniju stabilizaciju ili otopljenje ali to je udaljen termim i promene su svakako moguće. Od noći ka petku ulazimo u duži period nestabilnog, relativno svežeg i kišovitog vremena, a više planine će imati i snežne padavine.

(MONDO)