U šabačkom kraju domaćice pripremaju trpezu za Uskrs, dok su domaćini zaduženi za pečenje. Proizvođači kažu da su rezervacije počele pre dva meseca, a kupovina i prodaja pečenja obavlja se i putem društvenih mreža. Bliži se kraj posta, a pred Vaskrs i krsne slave velika je potražnja za prasićima do 25 kilograma. Mačvanski proizvođači, u ovom trenutku, skoro da nemaju ništa da ponude, pošto je već od januara meseca počelo kaparisanje.

Proizvođač iz Drenovca Željko Milutinović, kaže da na domaćem tržištu uglavom ima prasadi, ali da je to deficitarna roba za vreme Božića i Vaskrsa. Kako kaže, za Đurđevdan će biti još jača cena. "Cene se kreću od 500 do 600 dinara", ističe.

I pored dobre cene, ovaj proizvođač se nije odlučio za prodaju, već za tov, jer ima dugoročne planove. U posao je uključena cela porodica. Stočna pijaca u Šapcu otvorena je samo petkom, a poslednjih nedelja slaba je ponuda, jer su količine pristigle za prodaju već rezervisane. Željko se svakodnevno susreće sa molbama kupaca."Traži se prase do 50 kilograma. Manje prase teško", ističe on.

Ko nije obezbedio prase za Vaskrs obraća se porodice Đurić, koja je već godinama na usluzi šapčanima.Vlasnik pečenjare Miloš Đurić kaže da su ljudi počeli da se upisuju kod njih pre nekih 10-ak dana, i to najčešće od 2, do 3 kilograma.

"Trudimo se da svima izađemo u susret koliko možemo", ističe Đurić. Da bi na trpezi imali mladu prsetinu za predstojeće praznike, mnogi prodaju, ali i kupovinu obavljaju preko društvenih mreža. Spremni su da pređu i preko 50 kilometara kako bi pronašli kvalitetnu robu.

(MONDO/Pink.rs)