• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAKAV PRIKAZ NAORUŽANJA NIJE VIĐEN U SRBIJI! Načelnik Generalštaba tvrdi: "Ne može da se poredi sa prošlom godinom"

Autor Sara Gajić

General Milan Mojsilović je rekao da prikaz "Granit 2023" ima takav obim i sadržaj naoružanja koji nije viđen kod nas.

 Screenshot_2.jpg Izvor: rts/screensot

Sutra na Vojnom aerodromu u Batajnici - "Granit 2023". Povodom svog dana, Vojska Srbije prikazaće novu opremu i veštine svojih pripadnika. Učestvuje više od 5.000 vojnika sa 2.300 sredstava. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović pozvao je sve da budu deo veličanstvenog prikaza i istakao da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji.

General Milan Mojsilović kaže da nosi uniformu 37 godina, ali da ne zna da je ikada do sada bio ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme."Do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme, uz delimično prikaz sposobnosti dela Vojske Srbije, nije viđen u Srbiji", poručuje Mojsilović. Ističe da ćemo u jednom trenutku imati preko 50 vazduhoplova u vazdušnom prostoru.

"Naravno, ne sve na jednom mestu, već po zonama očekivanja i zonama angažovanja upotrebe što samo po sebi pravi kompleksnost i podiže lestvicu na neki viši nivo sposobnosti da se održi takva aktivnost sutra", kaže Mojsilović. Ukazuje da su se odlučili da svoj praznik provedu radno i otvore kapije aerodroma u Batajnici i da omoguće ljudima da dođu i da pitaju ono što ih interesuje.

"Pozivam sve da budu deo veličanstvenog prikaza sutra. Sve ono što ćete videti na prikazu, moram da naglasim da je i u operativnoj upotrebi Vojske Srbije, da jedinice Vojske Srbije raspolažu i upotrebljavaju navedena sredstva u skladu sa njihovim namenama i funkcijom", naveo je Mojsilović.

Prvi put biće prikazan "mistral"

Ističe da je kao načelnik Generalštaba srećan i ponosan što svedoči jačanju Vojske Srbije. "Jačanje Vojske Srbije ne bi moglo da se ostvari u ovakvom tempu i ovakvom obimu bez snažnog oslonca našeg vrhovnog komandanta i podrške Vlade Republike Srbije na čelu sa Ministarstvom odbrane", poručuje Mojsilović.

Navodi da su na prikazu "Granit 2023" želeli da pokažu skretanje od prioriteta u opremanju ratnog vazduhoplovstva i pokretanje opremanja u jedinicama kopnene vojske. Ukazuje da su svi pešadijski bataljoni jedinica kopnene vojske - od Loznice, preko Raške, Zaječara i Bujanovca opremljeni sa vozilima "lazar 3".

"U toku je prijem borbenih vozila 'MRAP'. Treća faza ili druga faza opremanja pešadijskih bataljona biće sa 'lazarima 3' i topom 30 milimetara što će da upotpuni borbene sposobnosti pešadijskih bataljona i činiti udarnu pesnicu kopnene vojske", dodaje Mojsilović.

Navodi i da se vozila "Miloš" već nalaze u jedinicama 63. padobranske brigade, kao 72. brigade za specijalne operacije. "Otpočeo je prijem sa vozilima 'miloš' za jedinice Vojne policije, tako da ti procesu nastavljaju u kontinuitetu i ono što se sutra prikazuje u Batajnici je ustvari oprema koja se nalazi na operativnoj upotrebi jedinica Vojske Srbije", kaže Mojsilović.

Istakao je značaj sistema trupne PVO gde je, kako kaže, značajno vidiljiv pomak u opremanju hibridnim sistemima PASARS. "Zatim, novi raketni sistem malog dometa 'mistral' koga Srbija još nije videla, imaćemo priliku sutra da ga vidi", dodaje Mojsilović.

"Ne može se Vojska Srbije danas porediti čak ni sa prošlom godinom"

Govoreći o novim nabavkama oružja, vozila, letelica, Mojsilović kaže da smo ušli u drugu fazu opremanja Vojske Srbije. "Prioriteti su dati na kopnenu vojsku, naravno ne zapostavlja se ni ratno vazduhoplovstvo s obzirom da nije završen proces u tom segmentu opremanja", dodaje Mojsilović.

Naglašava da je težište u opremanju dato na odbrambenu industriju Republike Srbije. "Zaista, sva ona borbena tehnika i borbeni sistemi složeni koji mogu da se isporuče sa domaćom pameću i domaćom tehnologijom u procesu su nabavke i opremanja", dodaje Mojsilović. Poručio je i da u mešovitoj artiljerijskoj brigadi imaju zaokružen sistem opremanja sa samohodnim haubicama 155 milimetara na nivou jednog diviziona.

Ukazuje da je to ono što je definisano planom razvoja Vojske Srbije do 2027. godine. "Ne može se Vojska Srbije danas porediti čak ni sa prošlom godinom. Evidentno je da je pomak u opremanju i razvoju sposobnosti i ukupnoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije nemerljiv, a da ne ulazimo u neke prethodne periode kada zaista nismo imali čime da se podičimo, a mogli bismo čak i da pričamo o odnosu države ne samo prema vojsci, nego i prema njenim pripadnicima", poručuje načelnik Generalštaba.

O vežbi "Platinasti vuk"

Naši vojnici ne učestvuju samo u prikazima, već i u vojnim vežama, a jedna je pokrenula veliku debatu u javnosti. Reč je o vežbi "Platinasti vuk". "Ja sam prevashodno na prvom mestu vojnik i tako i posmatram celokupnu tu vežbovnu stvar. Kada pominjete vežbu, to je ništa drugo nego alat za dostizanje određenog stanja, primenjena forma osposobljavanja jedinica", dodaje Mojsilović.

Ukazuje da su vežbe vojsci neophodne. "Da bi proverila, utvrdila, konstatovala, uvežbala i bila mnogo, mnogo bolja", poručuje Mojsilović. Navodi da je scenario "Patinastog vuka" usmeren ka izgradnji interoperabilnosti - tj. sposobnosti zajedničkog delovanja negde van granica Republike Srbije.

"Ona kao takva zadire u segment koji se odnosi na odluku Vlade Republike Srbije, koja je stavila moratorijum na vežbovne aktivnosti Vojske Srbije. Moram da napravim paralelu da nacionalne vežbe i vežbe u međunarodnim okvirima nisu iste, scenariji su totalno drugačiji i nacionalni okviri i nacionalne vežbe čak i potpadaju pod određen segment poverljivosti, jer se na tim vežbama proverava nešto što je definisano ne samo doktrinarno, nego i normativno-proceduralno, a u krajnjoj meri daje se i zaključna ocena sposobnosti tih jedinica", zaključio je Mojsilović.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vučko

Kako su se rasplakali NATO botovi po komentarima... : )))

Vuk Vucko

Zamlacivanje naroda.Ako nismo ukapirali 99 sta su nam uradili i sta nam nisu uradili a mogli su da su hteli, onda ovaj narod nema pameti.Okruzen si zemljama NATO pakta a ti kupujes igracke, pritom nema redovnog sastava da bi se mladi ljudi obucavali vojnim vestinama, a i pola od njih bi pobeglo preko kada bi dobili vojni poziv.Usmeriti novac na ekonomiju i poboljsanje zivotnog standarda da bi nasa deca ostala u ovoj zemlji.U suprotnom tiha okupacija migranta nam ne gine.

Vučko

@Vuk Vucko Pa hajde napadnite nas kada ste tako jaki. Što se krijete iza Albanaca, Saveta Evrope i tako tih s**nja...