Nekadašnji lider LSV Nenad Čanak je u nedavnom intervjuu govoreći o Kosovu rekao da ovde niko ne sme da kaže da je ono osvojeno ratom, i da je u ratu izgubljeno.

"Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. ja sam bio poslanik u Skupštini Srbije. I tada sam jasno rekao - da li piše u Ustavu da je Kosovo deo Srbije? Piše. Ako piše, vaša je obaveza kao predsednika države, tada je bio to Tadić, i vas kao premijera, a to je bio Koštunica, da odmah upalite tenkove i šaljite ih u Prištinu i uhapsite Tačija i Haradinaja. Glavna borba u ovoj zemlji se vodi oko toga šta će ko da kaže, a ne šta će ko da uradi. Glavna borba je to da niko ne sme da kaže da je Kosovo osvojeno ratom 1912. izgubljeno ratom 1999. Tačka", rekao je Čanak gostujući u emisiji "LIČNO sa Petrom Latinovićem". 

Govoreći o našim najvećim političkim greškama u poslednjih 30 godina, Čanak je posebno istakao dve.

"Naša najveća politička greška u poslednjih 30 godina je odsustvo lustracije. Ja sam na prvom sastanku DOS-a posle petog oktobra rekao da mi moramo odmah zabraniti SPS, radikale, Stranku srpskog jedinstva i JUL. Njihova rukovodstva moraju biti odmah pohapšena. A srednji sloj tih stranaka morao je biti lustriran. Lustracija znači zabrana bavljenja politikom na određeni rok. Takođe je trebalo raspustiti vojsku, policiju i tajnu policiju. Svima daš otkaz. I onda istog dana kada si sve otpustio primaš jednog po jednog nazad uz naravno proveru. I tako praviš državu. Na to mi Zoran Đinđić kaže - ajde bre Nenade, ti bi stalno nešto zabranjivao. Ne možeš praviti demokratsku državu zabranom stranaka. Ja sam mu rekao da to nisu stranke nego zločinačke organizacije i da bi članstvo u tim organizacijama trebalo da bude krivično delo", rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, druga greška je bila što Vojislav Koštunica nije odmah uklonjen sa vlasti.

"Kada smo pravili dogovore oko participacije na listama za izbore koji su bili zajedno sa predsedničkim, potpuno je bilo jasno da DSS nema nikakvu podršku. A onda samo par meseci kasnije kada su počeli razgovori o republičkim izborima dolazio je Koštuničin izaslanik i onda je nešto halucinirao i izjavio - mi tražimo onoliko poslanika koliko ima DS plus jedan. Zašto? Pa, eto, reče on, mi smo toliko jaki, Koštunica je pobedio na izborima. Ma jesi li ti čoveče lud, pa frižider da smo kandidovali on bi pobedio", rekao je Čanak.

Podsećanja radi Čanak je u istom intervjuu komentarišući Oluju rekao da se radi o etničkom čišćenju ali da se ona mora sagledati u vremenskom kontekstu.

"Imate situaciju gde se pričalo ako padne Knin to je gotovo. A onda Milošević i Tuđman naprave dil, onda Tuđman pita šta ćemo sa ovima u Krajini, a Milošević mu kaže, citiram: 'Što se mene tiče možete ih pobiti, možete ih nabiti na kolac, možete ih proterati. Šta se to mene tiče, to su vaši građani'. I onda se desi Oluja. A odbrana se zadržala najduže tamo gde je bila slaba veza pa nisu stigli da im jave da treba da beže. Ovo sve pričam jer ste već tada imali jednu prevaru koja se onda u kontinuitetu perpetuira do dana današnjeg. Oluja je bila apsolutno etničko čišćenje. Ne sme se zaboraviti kakva je to tragedija bila, ali se mora gledati u vremenskom kontekstu. Morate znati kako i kada se odvijala i da je to bio dogovor Miloševića i Tuđmana. Svako ko je došao na traktoru iz Krajine bi morao da ima svetu obavezu da ode u Požarevac i da pljune na grob Slobodana Miloševića. Jer ga je on izdao", rekao je Čanak.

 (MONDO)