Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova kaže za RTS da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji nego u prethodnom periodu. Ističe da će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi da budu u zoni škole, ali sada i unutar same škole, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca.

Posle trodnevne žalosti zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu, u Srbiji su u svih 1.800 osnovnih škola prisutni policajci. Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova ističe da je bezbednost učenika u školama jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova

Kaže da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji u odnosu na prethodni period "jer smo svedoci nemilih događaja". "Otuda danas malo više pričamo na tu temu nego u ranijem periodu", kaže Puhača. Objašnjava da je zadatak školskog policajca nekada bio obilazak školske zone i bezbednost učenika u delu oko škole - u školskom dvorištu i području dolaska do škole, dok će sada biti i unutar samih škola.

"Sada će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi za rad u okviru škole, a njihov zadatak je da budu i ispred ulaza u školu i u zoni škole, ali i u školi, gde mogu da imaju bolji pregled i bolji uvid u dešavanja u školi, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca", ističe Puhača.

"Radiće se samo na tome da se nadležnosti definišu u skladu sa situacijom"

Puhača kaže da je uloga školskog policajca da se nađe učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima. Ističe da školski policajac treba da predstavlja osobu od poverenja i da je dozvoljeno i preporučeno da se učenici koji imaju neki problem obrate policajcu.

"U slučaju tuče između učenika, policajac ima obavezu da reaguje. Njegova obaveza je u domenu razdvajanja učenika. Treba blagovremeno da reaguje i o svemu da obavesti pedagošku službu i nadležnu policijsku stanicu koja će dalje preduzeti sve obaveze", navodi Puhača.

Naglašava da je obavezno da policajac o svemu obavesti i centar za socijalni rad. Puhača kaže da će prisustvo policajaca u školama svakako trajati neko vreme i ističe da taj projekat ima svoju istoriju i nije nov. "Radiće se samo na tome da se poboljšaju kapaciteti, da se nadležnosti definišu malo drugačije u skladu sa aktuelnom situacijom", ističe Puhača.

(MONDO/RTS)