Patrijarh Porfirije izazvao je buru na društvenim mrežama nazivajući žene "jadnicima" pominjujući rodno senzitivni jezik. Pravna savetnica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milena Vasić izjavila je da su brojne žene ovo doživele kao uvredu. 

"Ovo obraćanje koji smo imali priliku da vidimo, naizgled određenoj ženi sa "bednice" i "jadnice", su mnoge žene koje su reagovale na patrijarhovu poslanicu protiv rodno senzitivnog jezika zapravo doživele kao uvredu za sve žene, a ne samo za jednu ženu. Ovo obraćanje je bilo usmereno upravo na tu temu rodne ravnopravnosti i rodno senzitivnog jezika. Mnogo žena je reagovalo, jer ako kažete jednoj ženi da je bednica jer je na nešto reagovala, rekli ste to svima", rekla je Vasić.

Milena Vasić
K1 televizija/ Printscreen 

Prema njenim rečima, patrijarh se neprimereno obratio. Kulturolog Jovan Janjić izjavio je u emisiji "Uranak" na televiziji K1 da snimak nije uvreda za sve žene. "Vidi se da se odnosi na jednu ženu i ne znamo na koju. Ono što je problematično je što je snimak "zakinut", vidimo izuzetno emotivnu reakciju patrijarha ali ne vidimo na šta. Nečim je izazvana ta njegova reakcija. Dobro bi bilo i korektno da se pokaže ceo snimak, ako postoji, i da se vidi na šta to patrijarh reaguje. Šta je razlog? Svakako da ti termini "jadnica" i "beda" nisu prikladni za javni diskurs i to je jasno. Nema govora oko toga. Mislim da patrijarh nije znao da ga snimaju, negde je na ručku i deluje mi da je to u manastiru Slanci posle litrugije, rekao mi je to neko, ali ne znam koliko je to tačno. Nakon liturgije je ručak ljubavi, okupe se vernici i neko ga je nešto pitao. Možda čovek nije ni znao da ga snimaju. Bitno je da vidimo ceo kontekst", kazao je Janjić.

Jovan Janjić
K1 televizija/ Printscreen 

Istakao je kulturolog i to da se u javnosti govori o patrijarhovoj reakciji, ali nema druge strane. Milena Vasić kazala je da je jako neprimereno da se spekuliše o tome koga adresira patrijarh. "On ni sam nije hteo da imenuje ženu koju spominje i vređa, i ova spekulacija je samo produžetak uvrede. Imali smo patrijarhovu uskršnju poslanicu koja je direktno bila usmerena protiv rodno senzitivnog jezika. Imali smo reakcije u javnosti na poslanicu i ovo je reakcija na reakciju. Kontekst nije nepoznat i ne deluje mi da je bio isprovociran bilo čime drugim osim reakcijama na svoju poslanicu", istakla je pravna savetnica YUKOM-a.

Napomenula je da je zamena teza da rodno senzitivni jezik ugrožava porodicu. "Zašto bi ugrožavao porodicu? Ne postoji zakon o rodno senzitivnom jeziku, već postoji Zakon o rodnoj ravnopravnosti. Taj zakon obavezuje državu i medije da koriste rodno senzitivni jezik. Ne propisuje građanima kako će govoriti u svojim privatnim razgovorima", kazala je Milena Vasić.

Jovan Janjić kazao je da svako ko ugrozi ili se suprotstavi ženskim pravima nije normalan. "Crkva nema taj diskriminatorski odnos", rekao je.

(MONDO)