Na pola puta između manastira Gornjak i nekadašnje Mitropolije u Gornjačkoj klisuri navodno se dešava jedna neobjašnjiva prirodna pojava. Kako se navodi, reka Mlava se tu, na jednom delu svog toka, uopšte ne čuje. Meštani to mesto nazivaju "Voda koja ćuti". 

Inače, Gornjačka klisura je, kako se navodi, obavijena misterijom i legendama. Reka Mlava izrezbarila je Gornjačku klisuru prodirući kroz planine Homolja. Ona predstavlja jedini prolaz kroz monumentalni planinski masiv Homolja i baš zato nosi i naziv “Kapija Homolja”. Klisura je poznata, ne samo kao čudo prirode već i jedinstvena riznica istorijskih spomenika, piše lepotesrbije.alo.rs.

Neobičnu pojavu da se reka Mlava, kako se navodi, na jednom delu svog toka uopšte ne čuje, meštani objašnjavaju dvema legendama. Prva legenda se odnosi na glasnika sa Kosova koji je, navodno, na tom mestu saopštio narodu da je bitka izgubljena. U tom trenutku je, prema legendi, sve zanemelo - i ljudi, i šuma i reka. I od tada se ovde žubor Mlave više nije čuo, kako kaže legenda.

Po drugom predanju, ovo je mesto gde je Knez Lazar, u toku lova uoči Kosovske bitke, sreo isposnika Grigorija. Želeo je da priča sa njim, ali Grigorije nije hteo da pređe reku, kako kaže legenda. Zbog toga je razgovor, kako se navodi, započet dovikivanjem preko glasne reke.

Kada je Grigorije uvideo da je Lazar pobožan čovek uputio je molitvu da se reka utiša, kako kaže legenda. Molitva mu je uslišena, a nakon razgovora Knez Lazar gradi bogomolju u Gornjačkoj klisuri.

(MONDO)