• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UBIJENI OSNOVCI NEĆE BITI ZABORAVLJENI! ĐACI ĆE DOBIJATI NAGRADE PO NJIHOVIM IMENIMA: Evo kad počinje renoviranje škole

Autor Ivana Vlajković

Renoviranje "Ribnikara" počeće 1. jula 2023. godine.

 Renoviranje Ribnikara počinje 1. jula 2023 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Obnova OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru počeće 1. jula. Renoviranje će se izvoditi u više faza, kako je rekao Igor Đorđević, predsednik Saveta roditelja. 

Plan je da jedan deo zgrade bude renoviran do 1. septembra kako bi đaci mogli novu školsku godinu da počnu u svojoj školi. "Našoj deci potrebno je zajedništvo, oni hoće da budu jedni uz druge i uz svoje nastavnike, pa će jedan deo škole biti završen do početka nove školske godine kako deca ne bi morala da idu u druge ustanove", kaže Đorđević.

Deo u kome su ubijeni đaci i čuvar, kada je reč o memorijalnom kompleksu, biće pažljivo planiran. Tim povodom u Beogradu su boravili i stručnjaci iz Norveške koji su se bavili traumama svojih građana posle masakra koji je počinio Anders Brejvik koji je ubio više od 70 ljudi, pretežno studenata. Oni su obišli školu, razgovarali sa roditeljima iz Saveta roditelja, sa roditeljima stradale dece, stručnjacima sa Instituta za mentalno zdravlje, predstavnicima Vlade Srbije...

Vlada Srbije izdvojila je novac za rekonstrukciju, a građevinska dozvola za rekonstrukciju je izdata. Prema rečima gradskog menadžera Miroslava Čučkovića za obnovu škole, koja ima 9.000 kvadrata potrebno je, prema najnovijim procenama, oko 750 miliona dinara. 

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je nedavno da će radovi u "Ribnikaru" biti rezultat dogovora s roditeljima dece te škole i da nijedan korak neće biti preduzet a da prethodno nije postignut dogovor o tome šta će da se radi i kako. "Norvežani neće odlučivati šta će se i kako raditi, biće formiran tim naših stručanjaka iz različitih oblasti, arhitekata, psihologa, istoričara... a o svemu će se najviše pitati roditelji stradale dece", kaže Đorđević.

Sećanje na ubijenu decu biće negovano u kontinuitetu, kako je saopštio Pedagoški kolegijum škole. "Nagrade iz različitih oblasti nosiće imena naših nevinih žrtava, baš kako su oni i bili najbolji u različitim oblastima. Osim njihovih roditelja, mi najbolje znamo svoje stradale drugove i učenike, volimo ih i patimo za njima", naveo je Pedagoški kolegijum "Ribnikara".

Igor Đorđević kaže da je ovo izvanredna ideja koju će Savet roditelja sigurno podržati i podseća da je među ubijenom decom bilo onih koji su bili talentovani za muziku, balet, odbojku, literaturu... pa bi nagrade za najbolje đake u ovim oblastima trebalo da nose imena stradalih učenika. "Ideja je da se stvori nešto što će živeti, da to ne bude samo spomenik, da ceo prostor ima edukativni karakter, da se tu dodeljuju nagrade sa imenima stradale dece, da sećajući se te dece, slavimo život", kaže Đorđević.

(MONDO/Novosti)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VK

Koji karijerista je smislio tu ideju!? Sasvim je u redu da u memorijalnoj prostoriji postoje i čuvaju se uspomene na postradalu decu, kao što će se čuvati i u srcima porodica, preživelih drugova i nastavnika. To je sasvim dovoljno, uzvišeno i dostojanstveno. Čemu preterivanje, dodvoravanje pretužnim porodicama? Šta će ta priznanja sa imenima stradalih značiti nekim budućim generacijama, kako godine budu prolazile? Nemojte skrnaviti svetle i bolne uspomene.

special image